Filip Kosnet
screenshoot/twitter
Filip Kosnet

screenshoot/twitter

Filip Kosnet, Foto: screenshoot/twitter

- Ova godišnjica podstiče nas na razmišljanje o ljudskoj ceni sukoba tada i o mnogima koji se nose sa bolom čak i danas - poručio je Kosnet, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

PROČITAJ JOŠ:

Kosnet tvrdi da su "SAD podržale neophodnu i opravdanu upotrebu sile NATO kao poslednji izlaz da se okonča kampanja etničkog čišćenja Miloševićevog režima nakon neuspelih konstantnih diplomatskih napora da se dođe do mirnog rešenja".

- Sjedinjene Države su reagovale u znak podrške bespomoćnim civilima. Reagovali smo da bismo sačuvali mir, slobodu i stabilnost u regionu. Ovi ciljevi odražavaju najdublja američka uverenja. Verujemo da svi ljude bez obzira na etničku ili versku pripadnost zaslužuju da žive dostojanstveno, bezbedno i slobodno - tvrdi Kosnet.

Kadri Veselji

Tanjug/Sava Radovanović

Kadri Veselji, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ambasador SAD u Prištini dalje navodi da se "na dan obeležavanje ove godišnjice prisećaju stotina hiljada nevinih ljudi proteranih iz svojih domova i hiljada onih kojima je nauđeno ili su nestali".

- Sećamo se i žalimo za svakim tragično izgubljenim životom. Ne smemo izbegavati da priznamo da fizička i psihološka trauma i dalje predstavljaju teret za hiljade žrtava i članova porodica - kaže Kosnet.

PREPORUČUJEMO:

On "poziva obe vlade (u Beogradu i Prištini) da obnove napore da se traži pravda za žrtve ratnih zločina".

- Tako da danas pored razmišljanja — tražim dela. Podstičem vlade Kosova i Srbije da osiguraju da žrtve i njihove porodice — svih nacionalnih pripadnosti i iz svih zajednica — imaju potpun pristup informacijama o sudbini onih koji se i dalje vode kao nestali - naveo je Kosnet.

Bombardovanje, NATO, RTS

Alo!/EPA

Bombardovanje, NATO, RTS, Foto: Alo!/EPA

On ocenjuje da "samo sa iskrenim suočavanjem sa svojom prošlošću građani Kosova i Srbije mogu da se nadaju tome da izgrade društva gde će sve zajednice živeti zajedno u miru i dostojanstvu".

Predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji tvrdi da su „napadi NATO okončali genocidni teror na Kosovu“.

- Ponosni smo što je Alijansu sa NATO-om, koju je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska - naveo je Veselji, prenosi RTK2.

On tvrdi da će "narod Kosova uvek biti zahvalan liderima demokratskog sveta na čelu sa SAD".

- Bili su sa nama u najgorem trenutku naše istorije. Ponosni smo što je savez sa NATO, koji je započeo OVK, danas nastavlja kosovska vojska. Uvek u službi slobode i mira - zaključio je Veselji.