VAŠINGTON TRAŽI "NOVE SARADNIKE" U PRIŠTINI Ameri puštaju niz vodu ratne poglavice OVK!

„Nekadašnje komandante OVK čeka ista sudbina kao talibane i Osamu bin Ladena“, smatra narodni poslanik Vladimir Đukanović

Ramuš Haradinaj, Hašim Tači
Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Istekao im rok trajanja! Vašington je polako, ali sigurno počeo da se „zahvaljuje na saradnji nekadašnjim komandantima OVK“, pa je tako poslednjih meseci vidljivo neslaganje nekadašnjih velikih saveznika.

Poslednja packa Prištini bilo je otkazivanje posete general-majora Timotija Ora, komandanta Nacionalne garde Ajove, što je potvrdila i američka ambasada.

- Poseta je otkazana zbog taksi koje je na proizvode iz Srbije nametnulo Kosovo - naveo je za sajt „koha“ Ričard Maj, portparol američke ambasade u Prištini.

Daleko od toga da se Vašington prvi put odriče „boraca za slobodu“. Ne treba zaboraviti da su talibani i Osama Bin Laden bili veliki saveznici Amerike u Avganistanu dok su se borili protiv Sovjeta osamdesetih godina prošlog veka i da ih je oružjem, pre svega „stingerima“ za obaranje ruskih helikoptera i aviona, snabdevala CIA. Ubrzo pošto se Moskva povukla iz Avganistana, talibani su ponovo postali teroristi u očima Vašingtona, a nakon napada na Njujork 2001. započeta je njihova eliminacija.

 Da slična sudbina sada čeka i nekadašnje ratne poglavice OVK, koje su za Ameriku bile teroristi do 1998, kada se Ričard Holbruk susreo sa pripadnicima OVK, pa su bili izbrisani sa liste terorista, smatra i narodni poslanik Vladimir Đukanović.

- Neke će sigurno pustiti niz vodu. Šta će im kad su već odradili posao, a sada su polako počeli da smetaju i prave probleme. A dolaze im i mladi lavovi, koji će im sigurno zatrebati u nekom trenutku, tako da će se ovih starih otarasiti kao pokvarene hrane. I Osama bin Laden je za Amerikance bio borac za slobodu, pa je onda postao najveći terorista - navodi Đukanović, za „Alo!“.

Ramuš Haradinaj sa borcima OVK
Ramuš Haradinaj sa borcima OVK, Foto: Facebook

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da su SAD u značajnoj meri promenile odnos prema nekadašnjim komandantima OVK.

- Teško je reći u ovom momentu da li je ta transformacija u pitanju, ali se definitivno menja odnos SAD prema OVK. Ako Tramp uspe da dobije drugi mandat, možda ćemo i videti kako bivši pripadnici OVK ponovo dospevaju na listu terorista, ali ako pobede protivnici iz duboke države, oni će to sigurno blokirati - navodi Anđelković.

Veselji sazvao hitan sastanak

Kadri Veselji je juče u Prištini sazvao hitan sastanak, na koji su bili pozvani Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj. Jedina tema, kako prenose lokalni mediji, bile su takse, kao i dijalog Prištine i Beograda.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi