ISIS
profimedija
ISIS

profimedija

ISIS, Foto: profimedija

Naime, u Prištini je u petak doputovala grupa od 113 povratnika, među kojima je bilo 74 dece i 35 žena, kao i četvorica nekadašnjih boraca ISIS-a kojima je određen pritvor od 48 sati.

Pročitajte još:

Kako je direktor kosovske policije Rašit Ćeljaj „povratnici ne predstavljaju opasnost po bezbednost“, a procenjuje se da još uvek ima ljudi s Kosova na područjima sukoba.

„Imamo informacije za 30 osoba uključenih u borbe. S njima je i 49 žena i osmoro dece“, precizirao je Ćeljaj.
Više od 400 žitelja Kosova, uglavnom odraslih, otišlo je u poslednjih šest do sedam godina u Siriju i Irak da se bore na stranu militantne Islamske države. Više od 70 njih je ubijeno.

Preporučujemo i ovo:

Istovremeno, Amerika je pohvalila Kosovo zbog kako su naveli „vraćanja svojih 110 građana iz Sirije“. U saopštenju se dalje naglašava da je sa ovom repatrijacijom, Kosovo dalo značajan primer za, kako se navodi, sve članove Globalne koalicije za borbu protiv ISIS-a i međunarodnu zajednicu koji treba da se prati.

I BiH prima nazad teroriste ISIS-a

Radikalni islamista Ibro Ćufurović, osumnjičen da je bio pripadnik terorističke organizacije na sirijskom ratištu, izručen je BiH uz pomoć američkih vlasti, pošto je neko vreme proveo u kurdskom zatvoru posle sloma Islamske države (ID). On je, prema navodima medija, otišao da se bori na strani ID-a 2013. godine, kada je bio jedva punoletan.