Pećka patrijaršija
SPC
Pećka patrijaršija

SPC

Pećka patrijaršija, Foto: SPC

U eparhiji navode da autor teksta, profesor istorije Bedri Muhadri, u maniru otvorene propagande, bez ijednog argumenta koji potvrđuju nezavisni međunarodni istorijski izvori, tvrdi da su svetinje SPC na ovim prostorima arberijske (albanske) i da su navodno ništa drugo do njihove uzurpirane rimokatoličke crkve.

"Poruka je jasna. SPC treba da se iseli sa Kosova i Metohije sa svojim monaštvom i narodom i ''oslobodi'' svoje vekovne svetinje koje treba da postanu albanski spomenici. Pored etničkog čišćenja 200.000 Srba i nealbanaca od 1999. godine naovamo, sada je u toku i sve aktivnije negiranje i čišćenje kulturnog identiteta srpskog naroda i naše Crkve i to na očigled međunarodne zajednice, a sa ciljem potpunog brisanja svakog traga srpskog postojanja koji se ovde vidi na svakom koraku kroz vekove," saopštila je eparhija.

Paljenje badnjaka, Gračanica

Tanjug/Filip Krajincancic

Paljenje badnjaka, Gračanica, Foto: Tanjug/Filip Krajincancic

Dodaju da sramni tekstovi, kao što je Kohin, nimalo ne doprinose izgradnji demokratskog društva jednakih građana i prava svih i još jasnije ukazuju na potrebu dodatne dugoročne zaštite svetinja SPC, bez obzira na tok i ishod političkog dijaloga.

Ova pseudo-istorijska tvrdnja Muhadrija, podsećaju u eparhiji, nije novijeg porekla, već je kontinuirano plasira, naročito u poslednjih nekoliko decenija, više kosovskih albanskih autora koji svetinje SPC vide kao najveću smetnju ostvarenju ideje etnički čistog albanskog Kosova.

Da li Srbija treba da prizna Kosovo?

 

"Iako ni ovaj, kao ni jedan drugi istoričar sa Kosova ne može da objasni činjenicu zašto su onda albanski ekstremisti tako nemilosrdno uništavali crkve i manastire koje prisvajaju, lomili krstove, iskopavali hrišćanske grobove, skrnavili raspeća i ikone, ako su već toliko ponosni na hrišćansku tradiciju", piše u saopštenju eparhije.

Nepoštovanje sopstvenih kosovskih zakona i sudskih odluka zato je nedavno bila i jedna od tema sastanka na najvišem nivou između Beograda i Prištine sa predsednikom SAD, gde su se svi potpisnici obavezali da će poštovati verske slobode i prava SPC, navode iz Eparhije raško prizrenske.

Paljenje badnjaka, Gračanica

Tanjug/Filip Krajincancic

Paljenje badnjaka, Gračanica, Foto: Tanjug/Filip Krajincancic

Ističe se da Eparhija i cela SPC ostaju na čvrstom stavu da se naše svetinje na Kosovu i Metohiji moraju ne samo fizički zaštititi od nasilja i mogućih terorističkih napada, već posebno i od sve agresivnijih institucionalnih pritisaka i bezakonja od kosovskih institucija i naročito od govora mržnje koji se širi preko pojedinih kosovskih medija.

"Naša Eparhija je sve vreme bila aktivno okrenuta izgradnji mira i dijaloga i zato se i ovom prilikom obraćamo posebno mladim kosovskim Albancima da se budućnost mora graditi na toleranciji, upoznavanju i poštovanju drugog", navela je u saopštenju Eparhija raško-prizrenska.

Komentari (1)

Dragan

15.09.2020 07:44

PREDSEDNIK AMERIKE TRAMP JE :AIZJAVIO :ALBANCE SU NA KOSOVO NASELILI TURCI U 19 VEKU. TREBA TAJ PROFESOR BEDRI ILI DA VRATI DIPLOMU ILI ODE DO LEKARA ,A MOZE DA ODE U DZAMIJU I PROVERI SEBE KOJE JE VERE. NAKRAJU CE DA SE POJAVI DA NIJE SAMO TACIJU DEDA BIO SRBIN PRAVOSLAVNE VERE NEGO DA SU I ARNAUTI BILI PRAVOSLAVCI