Vojska Srbije
Tanjug/Tara Radovanović
Vojska Srbije

Tanjug/Tara Radovanović

Vojska Srbije, Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ovime je rešena bura koja od sinoć traje u lokalnim medijima o "upadu 11 pripadnika srpske žandarmerije" u selo Karačevo.

Pojedini mediji objavili su i obaveštenje sa Fejsbuk stranice pod nazivom „Oslobodilačka vojska Kosova“, koja je pozvala na sutrašnji odlazak i protest u Karačevu uz upozorenje da ukoliko "tzv. država Kosovo ne preduzme mere za ono što se dešava u Karačevu, onda mogu dobiti odgovore kao 1998-1999".

Selo Karačevo se nalazi u pograničnoj zoni između KiM i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, u gnjilanskom kraju, a pogranične linije u ovom delu ranije su regulisane između Republike Srbije i BJR Makedonije.

Aleksandar Vulin; Vojska Srbije

MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE S

Aleksandar Vulin; Vojska Srbije, Foto: MINISTARSTVO ODBRANE REPUBLIKE S

Deo puta ka ovom selu nalazi se na teritoriji centralni Srbije. Prema Kumanovskom sporazumu, ne nadzire ga tzv. Kosovska policija, već KFOR.

KFOR u saopštenju naglašava da od 2008. godine, sinhronizovane patrole KFOR-a i Vojske Srbije se rutinski sprovode i to duž administrativne linije, kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. Iz KFOR-a su naveli da sprovode i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije.

- KFOR sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije. Administrativna linija se proteže na oko 350 kilometara i nije jasno označena na terenu, niti je definisana prirodnim i prepoznatljivim elementima terena, kao što su reke ili planinski lanci, već je samo istaknuta na kartama - naveo je KFOR.

Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima, naveli su u saopštenju.

- To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovog puta - navodi se u saopštenju.

U saopštenju su poručili da će KFOR nastaviti da sarađuje sa svim stranama na jačanju saradnje - i sa tzv. Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije, a u skladu sa svojim mandatom shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

Avdulah Hoti

Printskrin: Youtube/Gazeta Expre

Avdulah Hoti , Foto: Printskrin: Youtube/Gazeta Expre

- Bezbednost Kosova ne može niko da ugrozi. Nema mesta panici, niti potrebe za pompeznim izjavama i paradama, a da pri tom, nemate pojma kako se događaj desio - poručio je Hoti na Fejsbuku.

Tvrdi da su "granice tzv. Kosova, međunarodno obezbeđene i priznate od strane najmoćnijeg i najdemokratičnijeg dela sveta".