Car Dušan
Shutterstock
Car Dušan

Shutterstock

Car Dušan, Foto: Shutterstock

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za umetanje istorijskih laži u udžbenike.

“Danas je veoma veliki problem jer je albanska istoriografija prihvatila ovo pitanje, ovu njihovu laž, ja govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i uključili su to u udžbenike…Ova laž se nastavlja, i sada je to uključeno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike i to je vrlo skandalozno i prodaje se ova srpska laž kao istorijska istina, a nije istina”, tvrdi Budžovi.

Da li će Albanci uspeti da prekroje istoriju?

 

Okrivio je kosovsku akademiju i albansku akademiju nauka tvrdeći da ih "političke privilegije" navode da ćute pred, kako je rekao, ovim neistinama i istorijskom štetom.

“Insistirao sam, ali stalno sam nailazio na protivljenje, jer postoje dva ili tri takva razloga: istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, institucionalno govorim, uglavnom imaju ideološki mentalitet”, rekao je on.

Napravili su knjige, napravili naslove, neki od njih su, nažalost, ušli u službe politike i vrlo su dobro prilivegovani materijalno i dobili su zvanične funkcije, ocenjuje ovaj istoričar i pisac.

“Ako bi se prihvatilo ovako nešto, mnoge njihove knjige morale bi biti obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni”, smatra Budžovi.

Budžovi je zatražio zajednički naučni stav akademija Kosova i Albanije gde bi se rešavale ove teme i prihvatale činjenice za koje, kako navodi, istorija zna.

Budžovi je otkrio činjenice i studije o tim tvrdnjama u svojoj najnovijoj knjizi “Dardanija - antika, srednji vek” koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, piše Gazeta Ekspres, a prenosi Kosovo onlajn.

Komentari (4)

gedza

21.09.2020 03:32

ma iznegiracemo mi tebe, samo ameri da propadnu

Matori

21.09.2020 10:36

Ko još uvažava polupismene narode kao što su šiptari, razne budale hodaju svetom

?

21.09.2020 12:00

Veliki i prepametni istoričar koji KNEZA Lazara naziva CAREM,što nikada nije postao... Cela Evropa zna za njihovo postojanje i potvrđuje ga, postoje dokazi ali Bože pa lik je ISTORIČAR ! Kakva šarada ???

Duša od čoeka

21.09.2020 12:50

Interesantno,...možda će se javiti još neki "stručnjak" koji će utvrditi da mi i nismo Srbi nego Portorikanci...i da nemamo ni istoriju,a i da jedino Dart Vejder zna otkud mi ovde...