Nenad Rašić
Printscreen/Youtube
Nenad Rašić

Printscreen/Youtube

Nenad Rašić, Foto: Printscreen/Youtube

Sam Nenad Rašić osvojio je 441 glas.

Prethodnih godina Rašić je u kosovskoj vladi bio ministar u dva mandata i poslanik u Skupštini Kosova.

Kancelarija za zajednice je kancelarija za sve manjinske zajednice na Kosovu.

Na izborima 6. oktobra prošle godine Srpska lista je osvojila je 6,4 odsto ili 53.861 glasova, pa tako ima svih 10 mandata srpske manjine u parlamentu Kosova.

Od srpskih predstavnika na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu 6. oktobra prošle godine još je Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića osvojila 1.859 glasova, odnosno 0,2 odsto, a Pokret kosovskih Srba na čijem čelu je Aleksandar Jablanović 816 glasova, odnosno 0,09 odsto.

"Ovakvo imenovanje se brutalno kosi sa principima demokratije"

Direktor Instituta sa afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi izjavio je da je imenovanje Nenada Rašića za direktora Kancelarije za zajednicu pri uredu kabineta premijera neprimeren potez koji govori o uzurpaciji vlasti.

"Ovakvo imenovanje se brutalno kosi sa principima demokratije. Demokratija je volja gradjana iskazana na izborima, a Rašić je u svom rodnom selu jedva dobio 30 glasova, a na citavom Kosovu na jedvite jade nekoliko stotina glasova" istakao je Šeholi.

Institut za afirmaciju medjuetnickih odnosa najoštrije reaguje na takav postupak premijera koji nikako ne doprinosi normalizaciji odnosa zajednica na Kosovu, odnosno, tim postupkom šalje diktatorsku poruku svim nealbancima.

Šeholi je zaključio da je Kurti svestan, ali i Rašić, da će na toj funkciji biti mnogo manje dana (51 dan Kurti) nego premijer.

"Demokratija ne trpi zulum", poručio je Šeholi.