Aleksandar Vučić
Printscreen
Aleksandar Vučić

Printscreen

Aleksandar Vučić, Foto: Printscreen

On je odbacio ideju održavanja referenduma na kojem bi se gradjani izjasnili o pitanju Kosova i dodao da nije potrebno održati referendum da bi se reklo da je Kosovo Srbija.

"I šta ćemo onda? Nećemo da razgovaramo? Pa kažite ljudima šta su posledice toga. Šta ćemo da radimo ako nas izoluju svi. Da imamo sankcije kao 90-ih, da nemamo strane investicije? Ja u tome da učestvujem neću", rekao je Vučić.

Govoreći o godišnjici ; Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, usvojene ;juna ; 1999, Vučić je rekao da se radi o kompleksnom dokumentu koji ima dosta pozitivnih elemenata, ali i elemenata koji su doveli do pogroma srpskog stanovništva 2004. godine, Ahtisarijevog plana i proglašavanja nezavisnosti 2008.

"I mi umesto da se tome suprotstavimo na mudar način, mi pravimo strašne greške, od kojih je najstrašnija ona sa Medjunarodnim sudom pravde. Danas imamo tešku situaciju sa 93-94 odsto Albanaca na Kosovu, iako su apsolutne brojke znatno drugačije. U tim uslovima se dobro borimo i držaćemo se onih delova Rezolucije 1244 koji idu nama u prilog", rekao je on.

Vučić je izjavio da očekuje pritiske povodom pitanja Kosova i Metohije ali i ocenio da postoje "značajna neslaganja unutar do juče monolitne zapadne alijanse i to ne u suštinskom smislu nego ko će da vodi igru oko Kosova".

"Ako postoji nešto zbog čega ne spavam, to je Kosovo i Metohija. Narodu hoću da kažem da ću da se borim možda još i snažnije nego u prethodnom periodu", kazao je predsednik Srbije.

Navodeći da se mnogi u Srbiji pozivaju na Rezoluciju SB UN 1244 a da ne znaju šta sve piše u njoj, Vučić je kazao da se u preambuli tog dokumenta govori o "najsnažnijoj afirmaciji sporazuma iz Rambujea, koji smo ranije odbili".

"Uspostavlja se medjunarodno prisustvo uz privremene prištinske organe vlasti čime se derogira prisustvo ne samo vojnih već i civilnih snaga Srbije na Kosovu i Metohiji a obavezali smo se i da će Kosovo biti predmet delovanja Haškog tribunala", dodao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je veoma zadovoljan radom premijerke Ane Brnabić, ali da će posle izbora sastav Vlade Srbije doživeti značajne promene.

On nije želeo da govori o konkretnim imenima ministara, rekavši da će odluku o tome "donositi oni koji budu mogli da formiraju većinu".

"A ko će to biti, to ćemo tek da vidimo", rekao je on.