Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Lideri Kosova, Ramuš Haradinaj i Kadri Veselji u najvećoj tajnosti pripremaju okupaciju četiri srpske opštine na severu pokrajine, potvrđeno je beogradskim medijima prethodnih dana u više diplomatskih razgovora.

Napad na sever trebalo bi, kako prenose mediji, da počne najkasnije 5. juna, a krajnji rok za završetak operacije je 12. jun, kada u Prištinu dolaze Hilari Klinton i Medelin Olbrajt.

Pročitajte još:

Istovremeno, naše službe su dobile od obaveštajaca dojave da će u ovoj operaciji biti angažovani i Albanci koji su se u proteklih nekoliko meseci vratili iz Sirije, gde su ratovali na strani ISISa.

Dve faze napada

Prema izvorima, deo američke administracije u Vašingtonu već je Prištini dao "zeleno svetlo" za napad, a čak im je obećano i da će vojnici Kfora stacionirani na severu Kosova "pomoći u uspostavljanju punog suvereniteta."

Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

Srpske bezbednosne službe krajem prošle nedelje su od ruskih kolega obaveštajaca dobile upozorenje da će u ovu akciju biti uključeni Albanci iz ISISa, koji su vraćeni na Kosovo sa ratišta u Siriji.

- Američkim avionom je nedavno na Kosovo prebačeno 110 ljudi iz Sirije. Među njima su i opasni teroristi koji su već vrboani za ovu akciju - prenosi izvor.

Tajna akcija

- Uprkos porazu te terorističke organizacije predstavljaju pretnju većini država. Islamska država i Al Kaida trenutno reorganizuju snage stvarenjem terorističkih ćelija. Ćelije su premeštene sa Bliskog Istoka u Evropu - rekao je Bortinkov.