Kosovo, skupština
AP
Kosovo, skupština

AP

Kosovo, skupština, Foto: AP

- Ima indicija i da Albanija može da podnese određenu tužbu za genocid protiv Srbije. To je jedina mogućnost. (Tzv.) Kosovo je priznalo više od 115 država, ali s obzirom da je Albanija član Ujedinjenih nacija, ona ima pravo da podnese tužbu u ime (tzv.) Kosova pred Međunarodnim sudom, za zločine za vreme rata od 1998. do 1999. godine - navodi Gaši.

- Sada smo u situaciji kada će premijer i predsednica oformiti jednu ekipu pravnika i advokata koji će podneti tužbu protiv Srbije. Ovo nije prvi put da se Srbija tuži pred Međunarodnim sudom pravde za zločine počinjene na (tzv.) Kosovu, ranije je bila tužba Hrvatske, Bosne i Hercegovine i ovo će biti treća tužba koja će imati nekoliko pravnih prepreka, ali će sud rešiti slučaj u korist (tzv.) Kosova - kazao je Gaši.

On smatra da se "mora dokazati krivica Srbije", uprkos tome što je prošlo više od 20 godina, od kada su, kako kaže, počinjeni zločini.

- Apsolutno nema zastarelosti za krivična dela za ratne zločine i za genocid, previše vremena je izgubljeno, ali Međunarodni sud ima pravo i odgovornost da prihvati ovu tužbu - zaključuje Gaši.

Komentari (1)

arsa

22.04.2021 10:46

Албанија је 1999-те извршила агресију на територију Србије и није још увек одговарала због тога.Ту је и доказана трговина српским органима у чему је Албанија активни учесник.Казна за ове активности Албаније је повраћај српског Скадра и целог севера који је дат измишљеној нацији и држави Албанији.Време је да се врати отето.