Priština, Albanci, Kosovo
Tanjug
Priština, Albanci, Kosovo

Tanjug

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: Tanjug

Kosovo je tokom 2018. napustilo skoro 30.000 građana, što je tri puta više nego 2017. godine, a glavni razlozi zbog kojih odlaze u inostranstvo su povezivanje sa članovima porodice, traženje posla i studiranje, pokazuju podaci Kosovske agencije za statistiku. Po tim podacima, sa Kosova je tokom 2018. godine, legalnim i ilegalnim tokovima emigriralo 28.164 građana dok je u istom vremenskom periodu na Kosovo došlo oko 7.000 osoba.

U izveštaju Kosovske agencije za statistiku se navodi da je većina tih ljudi otišla sa Kosova legalnim putem dok su glavni razlozi za odlazak u inostranstvo bili povezivanje sa članovima porodice i zaposlenje.

„Legalna migracija nastala je zbog spajanja porodica, brakova, pronalaska posla, stalnog preseljenja (uglavnom u susedne zemlje), dugoročnih studija, zapošljavanja i tako dalje. Takođe, tokom 2018. godine jedan broj migranata je zatražio azil u zemlje EU, uključujući zemlje Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu - EFTA”, navodi se u izveštaju, prenosi Beta.

Dodaje se da je značajan broj građana Kosova otišao u Sjedinjene Američke Države, Kanadu i Tursku.

Izveštaj je pokazao da je tokom 2018. skoro 9.000 stanovnika Kosova promenilo prebivalište na toj teritoriji.

„Procenjuje se da je tokom 2018. značajan broj rezidentnog stanovništva na Kosovu iz različitih razloga promenio svoje prebivalište (opštinu) uglavnom iz seoskog u urbano i prigradsko naselje. Broj lica koja su promenila prebivalište iz jedne opštine u drugu na Kosovu, procenjuje se na 8.967 stanovnika”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da su tokom 2018. iz drugih država na Kosovo došle 6.762 osobe, uglavnom povratnici, azilanti i oni koji imaju dozvolu boravka.