Priština
Profimedia.rs
Priština

Profimedia.rs

Priština, Foto: Profimedia.rs

Predsednik studentske organizacije Univerziteta u Prištini „Studentska demokracija“, Medžit Ramusa danas je zatražio da se takozvani "muzej genocida" koji treba da se formira locira u pravoslavnom sabornom hramu Hrista Spasa, koja se nalazi u kampusu Univerziteta "Hasan Priština" u Prištini.

Aleksandar Vučić na otvaranju Koridora 11

Tanjug

Aleksandar Vučić, Foto: Tanjug

On je danas za KTV izjavio da je protiv ideje takozvanog predsednika kosovskog parlamenta da takozvani muzej bude smešten u okviru objekta bivše Crepo ciglane u Prištini.

Najavio je početak potpisivanja peticije za koju, kako je rekao, ima podršku i studentskog parlamenta.

Predstavnici studenata UP su i pre tri godine izašli sa ovim predlogom ali on nije naišao na podršku institucija takozvanog "Kosova" i Prištine.

ALBANCI NEMAJU SRAMA! Marku Đuriću ponovo zabranili ulazak na Kosovo! Zloupoterbili dokument u koji se Srbi kunu

Inače, saborni hram Hrista Spasa u Prištini nedovršena je Srpska pravoslavna crkva koja je sa gradnjom počela 1995. godine.

Izgradnja koja je trebala biti završena 1999. na kampusu Univerziteta u Prištini, prekinuta je zbog rata na Kosovu i Metohiji.

Priština

Tanjug/Sava Radovanović/Arhivska

Priština, Foto: Tanjug/Sava Radovanović/Arhivska

Izgradnju hrama nije prihvatilo muslimansko stanovništvo na Kosmetu, dok budućnost hrama ostaje neizvesna. Vlasništvo nad hramom i zemljištem na kojem se prostire, nalazi se u sporu između sadašnjeg Univerziteta u Prištini i Srpske pravoslavne crkve.

Hram je od 1999. godine bio mnogo puta oskrnavljen i vandalizovan. Tokom 2016. crkva je zapaljena i pretvorena u javni toalet i smetlište. Iste godine, Univerzitet u Prištini četiri godine zaredom kroz sudski postupak nije uspeo da preuzme vlasništvo nad zemljištem na kojem je crkva izgrađena.

PLANIRA SE POTPUNO ETNIČKO ČIŠĆENJE! Priština priprema vojne akcije "Bljesak" i "Oluja" 2!

Kosovski apelacioni sud odobrio je prava na vlasništvo nad zemljištem na osnovu crkve Srpskoj pravoslavnoj crkvi, međutim Univerzitet u Prištini i dalje blokira pokušaje da se crkva obnovi.