Hašim Tači
Tanjug/Saša Matić
Hašim Tači

Tanjug/Saša Matić

Hašim Tači, Foto: Tanjug/Saša Matić

Avdulah Hoti, šef poslaničke grupe najuticanijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, negirao je tvrdnje Hašima Tačija, da se prvi predsednik samozvanog Kosova Ibrahim Rugova zalagao za podelu kosovske teritorije 1994. godine.

Pročitajte još:

Tači je ranije danas izjavio da prvobitno za korekciju granica sa Srbijom zalagao Rugova i da je on tu ideju preozeo od njega, a da je njegova originalna ideja da se tzv. Preševska dolina, tri opštine juga centralne Srbije, pripoje Kosovu.

Hoti, međutim, na svom Fejsbuk profilu tvrdi da je nekadašnji predsednik Rugova bio kategorički protiv teritorijalne podele Kosova.

- To je istina. Tači ne može da se poziva na izjave predsednika Rugove da bi dobio legitimitet za protivustavne aktivnosti - napisao je Hoti.

Kao dokaz svojoj tvrdnji, Hoti je priložio deo intervjua koji je pokojni Rugova dao 2004. godine listu Zeri.

Preporučujemo još:

U intervjuu koji je Hoti objavio, pitanje za Rugovu je bilo da li se zapadni lideri zalažu za ideju Srbije o teritorijalnoj podeli Kosova, a Rugovin odgovor je bio da nije koristio ove termine i da bi takvi koncepti vodili napetosti na Balkanu.

Na današnjoj konferenciji u organizaciji Evropskog instituta za istraživanje i razvoj na temu "Glas naroda o velikom finalu između Kosova i Srbije", lažni predsednik Tači je rekao da je ideju za korekcju granice sa Srbijom uzeo od predsednika Rugove, koji se za nju zalagao 1994. godine, te da su istu ideju održali profesor Nedžat Daci i gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri, poslanik opozicione DSK.