Velika Albanija
Privatna arhiva
Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Krasnići je istakao i važnost opredeljenja Kosova i Albanije da budu deo evropske porodice.

"Ovo je propagandna manipulacija grupa koje su u krizi i nemaju šta da rade, u stvarnosti je nacionalno jedinstvo bilo i ostala težnja Albanaca, ali je to nedostižno u trenutnom geopolitičkom i geostrateškom kontekstu. Kosovo je postiglo maksimum u 20. veku i nacionalno moramo da se usredsredimo na izgradnju države i njeno osnaživanje da i Albanija i Kosovo postanu uspešne države i deo evroatlantske porodice. Ideali bi se ispunili u drugoj verziji, ali ideja o mehaničkoj uniji Albanaca je na kraju opasna, jer bi ujedinila Albance u pet država na Balkanu što bi bio faktor destabilizacije, bili bi i protiv Sjedinjenih Američkih Država i protiv NATO i protiv Evropske unije, tako da je to beskorisna propaganda koja bi odgovarala neprijateljima Albanaca, u ovom slučaju Srbiji i Rusiji koji su spremni na borbu protiv tih ciljeva", rekao je Krasnići.

Na Kosovu Pokret Samoopredeljenja promoviše ideju nacionalnog jedinstva, od svog osnivanja do nadavno održanih vanrednih izbora. Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj takođe je izjavio da je ujedinjenje sa Albanijom opcija, ukoliko se Kosovo u narednih pet godina ne pridruži EU i NATO.

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiju, međutim, deli mišljenje svog kolege da bi fokus trebalo da bude na ekonomskom razvoju.

"Naše putovanje ka evropskoj porodici zahteva jačanje Kosova i s tim u vezi partnerstvo sa svim zemljama u regionu, posebno sa Albanijom", rekao je Grdžaljiju.

Naglasio je da Kosovo i Albanija treba da se usredsrede na osnaživanje u pravcu priključivanja EU, a ne na pozivanje nacionalnog jedinstva, kao opravdanja za neuspehe.

"Ni Albanija, ni Kosovo nisu počastvovani time što uvek pokušavaju da ulepšaju prošlost, a ne da grade budućnost i s tim u vezi budućnost i uloga obe države je u evropskoj porodici. Da se eliminišu ekonomske barijere i sve prepreke koje stoje na unapređuju ekonomske saradnje, za koju bi treabalo napraviti detaljnu analizu. Stoga, nacionalno jedinstvo ne treba koristiti i promovisati kao izgovor za neuspehe iz prošlosti i kao izgovor za uništavanje Kosova i krađu, i s tim u vezi treba ukloniti barijere i koristiti resurse i unapređivati ekonomsku saradnju", rekao je Grdžaljiju.