Skupština Kosova
Profimedia
Fjora Brovina

screenshoot/Youtube

Fjora Brovina, Foto: screenshoot/Youtube

Brovina je za fotografije tvrdila da predstavljaju dokaz da su srpske snage silovale jednu Albanku tokom poslednjeg sukoba na Kosovu i Metohiji.

Brovina, koja je ranije danas zbog obelodanjivanja tih fotografija saslušana u kosovskoj policiji, izjavila je da one datiraju iz 2003. godine, prenela je televizija Klan Kosova.

SRBIJA SPREMA ODGOVOR NA REZOLUCIJU PRIŠTINE Predsednik Vučić upozorio: Srbi će stradati! Umesto bloka prema Evropi, sledi nam... LUDILO!

Ona je, kako se navodi, rekla da je bila predsedavajuća Komisije za nestale osobe kada joj je jedan aktivista dao kovertu i rekao joj da su u njoj dokumenti o silovanju jedne žene i da može da ih koristi.

"Nisam mislila da bi mi iko mogao doneti dokumenta koja nisu autentična, a koje sam juče koristila (u parlamentu). Nisam verovala da su neautentični", rekla je ona i dodala da će njihovu autentičnost verifikovati nadležni organi, kojima će, kako je navela, biti na raspolaganju.

AMERIKA ZAKRVILA SA EVROPOM Johanes Han oštro isprozivao Vašington i pokazao ko je dominantan!

Brovina je sinoć u kosovskom parlamentu tvrdila da su fotografije koje je pokazala poslanicima dokaz da su pripadnici srpskih snaga silovali jednu Albanku naočigled njene porodice.

Ona je, takođe, tvrdila da zna identiet te Albanke, da je žrtva navodnog silovanja živa, da poznaje silovatelje i da je spremna da protiv njih svedoči.

Fljora Brovina, poslanica vladajuće DPK, Kadrija Veseljija, izjavila je danas pred specijalnim tužiocem da sporne fotografije, koje je obelodanila u parlamentu u četvrtak, dobila 2003. od nekih aktivista iz Ðakovice, čijih imena se ne seća, da joj nije poznat identitet "žrtve" i da nikada nije s njom bila u kontaktu.

To je danas izjavila tužiteljka kosovskog Specijalnog tužilaštva Drita Hajdari, koja je ranije danas saslušala Brovinu o okolnostima pod kojima je došla do tih fotografija.

Drita Hajdari je za TV Klan Kosova rekla da je Brovina tokom saslušanja izjavila da je verovala da su fotografije autentične i da ih je zato pokazala u parlamentu.

Brovina je sinoć, tokom rasprave u parlamentu o rezoluciji kojom se osuđuje Srbija za navodni genocid počinjen tokom poslednjih sukoba na KiM, pokazala dve fotografije za koje je tvrdila da predstavljaju dokaz da su pripadnici srpskih snaga silovali jednu Albanku naočigled njene porodice.

Tvrdila je i da joj je poznat identitet te Albanke koja, kako je rekla, poznaje svoje silovatelje i spremna je da to posvedoči i na sudu.

Drita Hajdari dalje kaže da je Brovina izrazila zabrinutost zbog informacija koje ukazuju da ove fotografije potiču iz rata u Iraku, te da je dodala da ona o tome nema saznanja.

"Ovo saslušanje Fljore Brovine je prvi korak u istražnom postupku o ovom slučaju i do njegovog okončanja moraćemo još mnogo toga da uradimo", rekla je Drita Hajdari i dodala da će javnost o svemu biti blagovremeno obaveštena.

Ona kaže da je Brovina na saslušanju izjavila da se ne seća imena osobe koja joj je doturila sporne fotografije i omogućila da ih obelodani.

Najavila je da će u narednim danima Specijalno tužilaštvo takođe saslušati osobu od koje je, kako tvrdi Brovina, dobila fotografije.

Brovina je, prema rečima tužiteljke, rekla da nije u kontaktu sa "žrtvom" i da kod sebe tokom saslušanja nije imala fotografije, ali da je obećala da će ih tužilaštvu predati u ponedeljak.

"Rekla je (Brovina) da nikada nije srela žrtvu, a kada sam je upitala da joj je poznat njen identitet, rekla je da nije", ispričala je Drita Hajdari.