Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Američka vojska, Gvozdena brigada

Tanjug/AP 06-01-2017

Američka vojska, Gvozdena brigada, Foto: Tanjug/AP 06-01-2017

Ministarstvo odbrane Albanije saopštilo je da je tokom nedavne posete Sjedinjenim Državama ministarka odbrane Oljte Džačke posetila bazu Nacionalne garde u Nju Džerziju i tom prilikom ocenila da je ovaj potez ogromna pomoć Albaniji.

PROČITAJ JOŠ:

„Podrška koju su SAD pružile Albaniji kroz paket mera ne samo da modernizuje naše sposobnosti, već povećava i spremnost i operativnost naših vazduhoplovnih snaga“, rekla je ministarka Džačka, preneo je portal „Tango siks“.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji, kaže da je ovo samo deo paketa koji je Albanija potpisala sa NATO-om o modernizaciji vojske, koja mora da se uskladi sa standardima NATO-a do 2024. godine. Međutim, to nije sve.

„Vojska Albanije u ovom trenutku ima 47 jednomotornih i dvomotornih helikoptera lake namene, odnosno nijedan borbeni helikopter. Zbog toga je ova nabavka i dogovorena i nešto će ići kao donacija, a nešto će i da kupe. To im je u obavezi u sklopu osavramenjavanja naoružanja“, objašnjava naš sagovornik.

On je podsetio da je Albanija svoje avione iz pedesetih i sedamdesetih godina dala već na prodaju, jer će se razlikovati i taktika upotrebe vojske Albanije dosad.

PREPORUČUJEMO:

„Albanija je imala odbrambenu taktiku, a sad će se bazirati na jedinice za brza dejstva. Imajući u vidu da su prošle godine od Amerike kupili nekih 330 hamera i manji broj artiljerijskih oružja kratkog i srednjeg dometa, ovo nije nikakvo iznenađenje“, dodaje naš sagovornik.

Po njegovim rečima, ovo je samo realizacija plana NATO-a stara više od trideset godina, da se što više približi državama bivšeg Sovjetskog Saveza, to jest Rusiji.

„NATO je odlučio da u vojnom smislu ojača Albaniju, iako ona nije velika i broji negde oko 50.000 aktivnih vojnika u sastavu. Ali hoće da je opreme tako da je imaju spremnu i da mogu da je upotrebe“, kaže Beriša.

Po njegovim rečima, vidljivo je da NATO ima nameru da pojača sve kapacitete u svim država koje su oko Srbije.

„Prosto rečeno, oni spremaju svoje baze. Opšte je poznato da će praviti avio-bazu u Albaniji, a da će Treća flota biti u Draču. Kako rekoh, lagano se približavaju državama bivšeg Sovjetskog Saveza“, zaključuje naš sagovornik.