Vojska Kosova
AP/Visar Kryieziu
Vojska Kosova

AP/Visar Kryieziu

Vojska Kosova, Foto: AP/Visar Kryieziu

„Hardinaj je faktički poručio da velikolbanska ideja nije mrtva i da je prisutna u albanskoj eliti Prištine, ali i Tirane, odnosno, da je ipak vezana za ideju objedinjavanje albanskog faktora na ovim prostorima,“ ističe Milivojević.

Ramuš Haradinaj

AP

Ramuš Haradinaj, Foto: AP

Radikalizacija u Prištini

„Faktički, ucenio je Zapad najavljujući refrendum. Poručio im je da ko oni nešto ne preduzmu, da će to uraditi sami. Ali, na osnovu onove kritike EU zaključuje se da je Haradinaj samo potvrdio da je projekat nezavisnog Kosova neuspeo“ ističe sagovornik.

On je u stvari pokazao nezdovoljstvo političke elite u Prištini i najavio političku radikalizaciju kako bi se projekat „nezavisno Kosovo“ doveo do finalizacije.

Albanci, Priština

EPA

Albanci, Priština, Foto: EPA

Odgovor Beograd bi bio jasan

Sad su na potezu, napominje naš sagovornik, zapadni centri moći koji sponzorišu politiku nezavisnog Kosova da se odrede prema ovoj najavi Hardinaja.

Priština, Albanci, Kosovo

EPA

Priština, Albanci, Kosovo , Foto: EPA

Filozofija „sladoleda“

„To je politička filozofija deteta kad roditelji ne žele da mu kupe sladoled a ono im kaže –ako mi ne kupite ubiću se! Dakle u pitanju je njegova pogrešna zamisao da ovakvim stvarima može da uceni Zapad, da tako pospeši Zapad da više pomoge Kosovu. U tom smislu je to i rekao da ako Zapad neće ovo ili ono da uradi, onda će uraditi Priština sve sama, što je smešno“ objašnjava Spahiu.

Albanija, Tirana

Alo.rs/V.Đ.

Albanija, Tirana, Foto: Alo.rs/V.Đ.

Spahiu smtara da je referendum prazna priča koja može da donese više štete nego koristi.

„I da to hoće Kosovo, neće Albanija niti to želi društvo na Kosovu da se ujedine. Albansko društvo, još manje. Setimo se da kad je došlo do ujedinjenja Kosova i Albanije u Drugom svetskom ratu da je izbio građanski rat, jer Albanija nije želela zajedničku državu,“ podseća naš sagovornik.

Prema rečima Spahiua, Kosovo ne može na silu da se ujedini sa Albanijom, i cela ideja da se Zapad ucenjuje na ovakav način je pogrešna. Hardinaj je, veruje Spahiu, ovakvim stavom samo naškodio svojoj političkoj karijeri, želeći da pokaže da se ne plaši da kaže zapadnim silama šta misli.

Komentari (4)

Iggy

20.01.2021 07:41

Dok god je Putin na vlasti TO se neće dogoditi.

Glas razuma

20.01.2021 08:24

Njemu je mesto u bajboku a ne na političkoj sceni.

Panter

20.01.2021 12:21

Krajnje je vreme da se reše neke stvari oko Kosova.lli obračun ili potop.

Zola

20.01.2021 14:13

Najbolje je da se Srbija ujedini sa Rusijom,nema druge.