Hašim Tači, Ramuš Haradinaj
Tanjug/Sava Radovanović
Hašim Tači, Ramuš Haradinaj

Tanjug/Sava Radovanović

Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Foto: Tanjug/Sava Radovanović

 

 * Privremene vlasti u Prištini odbile da učestvuju na samitu u BiH

 * Analitičari ističu da Albanci imaju novu strategiju

 * Dosadašnja politika Tačija i Haradinaja nije dala rezultate

 

Slične korake kojim žele da potvrde državnost Kosova, koja ni dve decenije nakon NATO agresije i 11 nakon proglašenja nezavisnosti nije priznata, kako navode, treba očekivati i u budućnosti ne samo na političkom već i na konzularno diplomatskom nivou.

Skupština Kosova

Profimedia

Skupština Kosova, Foto: Profimedia

Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu upozorio je u izjavi za Tanjug da zajednički spoljnopolitički ciljevi Prištine i Tirane podrazumevaju i definisanje elemenata zajedničke bezbednosne politike.

"Tirana će biti aktivna i u formiranju vojske Kosova što ugrožava našu nacionalnu bezbednost i kriši Ustav na kome počiva naš pravni poredak", rekao je on i dodao da Beograd mora da preduzme određene kontramere.

NOVI PAKLENI PLAN PRIŠTINE DA NAPAKOSTI SRBIJI Pacoli od jednog moćnog funkcionera EU ima glavobolju! Smislio je rešenje: Dati milione dolara da Vašington uzme stvar u svoje ruke

Smatra da je do svega došlo jer je Beograd popuštao Prišitni.

"Nismo poduzimali kontramere, jednom kada pokažete slabost to se kasnije ne može nadomestiti", rekao je on i ocenio da je sada cela konsturkicja koju je zapad pravio oko zapadnog Balkna na staklenim nogama.

Hašim Tači

AP Photo/Visar Kryeziu

Hašim Tači, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Proroković je dodao da sa pravno formalne strane Tači nema pravo da se ljuti.

"Sada kada se problem ponovo pojavio mislim da će on u budućnosti teško biti rešen, pogotovo što sledeći samit treba da bude u Prištini", rekao je Proroković i dodao da bi bila grehota da mu tu bude kraj.

"ŠTA JOŠ TREBA DA SE DESI DA SHVATITE?" Priština i Tirana povukle potez koji vodi stvaranju Velike Albanije, Dačić grmeo zbog komentara kolega (FOTO)

On je upozorio i da dodatni problem za Srbiju stvara i to što je Albanija pristala da zastupa Kosovo u zemljama u kojima oni nemaju ambasade, jer otvara pitanje postavljanja Beograda i prema Tirani.

Diplomata Zoran Milivojević ocenio je da Tačijev bojkot Samita rezultat nove strategije Prištine da dokaže državnost jer se pokazalo da dosadašnja politika nema uspeha.

Kosovo

printscreen

Kosovo, Foto: printscreen

Prema njegovim rečima, ne radi se samo o nemogućnosti da 20 godina nakon bombardovanja i 11 posle proglašenja nezavisnosti uđu u Unesko, Interpol, već i o odustajanju 13 zemalja i preispitivanja odnosa prema nezavisnosti od nekih bitnih političkih faktora čak i u Evropi.

"Očigledno je da su se opredelili za novu strategiju na unutrašnjem i spoljašnjem planu", rekao je Milivojević i dodao da ona na unutrašnjem podrazumeva takse, primenu sile, a na spoljnjem da se Priština predsavlja isključivo kao nezavisna država i da se pokuša nametanje rešenja.

Suština je da se državnost potvrdi, rekao je Milivojević i podsetio na dogovor o zajedničkom nastupu, integrisanom prelasku granice, obejdinjavanju obrazovnog i kulturnog sistema, svega što spada u red meke moći a u funkciji nacionlanog objedinjavanja.

Velika Albanija

Privatna arhiva

Velika Albanija, Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, to je i vrsta promocije velike Albanije što pokazuje da postoji usaglašena strategija i politika kojom strategija mora da se realizuje, a podrazumeva unifiakciju albanske nacije na prostoru Balkana.

KAD DODIK ZAVALI ŠAMARČINU! Tači digao nos, pa izdao uvređeno saopštenje: Imao sam dobru volju, ali ovo je MINIMUM KOJI TRAŽIMO!

Milivojević je podsetio da zvezdica - referenca koju sad Tači ne prihvata jeste upravo referenca na Rezoluciju 12 44 i mišljenje MSP.

Hašim Tači, Kosovo

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Hašim Tači, Kosovo, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Početak primene nove strategije manifestovaće se i u drigim priikama a sve je, kako je podsetio, počelo sa CEFTA sporazumom, koji podrazumeva prisustvo Kosova uz zvezdicu - fus notu a u prisustvu UNMIK-a.

POKRENUTO POVLAČENJE PRIZNANJA U ITALIJI Podela Kosova je NEMOGUĆA! Granice je odredila SILA protiv koje niko ne može!

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači odlučio je da neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistocnoj Evropi, jer je, poziv predsedavajuceg Predsedništva Milorada Dodika ponižavajući jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Učešće Kosova na SEECP rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih učesnica koje ne priznaju Kosovo - Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.