Protest, Kosovo
Alo.rs
Protest, Kosovo

Alo.rs

Protest, Kosovo, Foto: Alo.rs

Bilo kakav korak Kosova prema ujedinjenju sa Albanijom, što je za njih jedini način da reše svoj status, primorao bi Srbiju da anektira severni deo Kosova. To bi otvorilo pitanje granica Srbije, radikalizovalo politiku unutar zemlje i odrazilo bi se na Republiku Srpsku.

PROČITAJ JOŠ:

Ovu tezu izneo je u predavanju u Banjaluci Timoti Les, istraživač Geopolitičkog foruma Unverziteta Kembridž. Samo malo pre ovog predavanja, predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik je u Beogradu ponovio da je nemoguće da se izbegne uticaj rešenja kosovskog pitanja na situaciju u BiH.

Ramuš Haradinaj

AP Photo/Visar Kryeziu

Ramuš Haradinaj, Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Upravo Kosovo i Metohiju Les vidi kao najnestabilniji deo Balkana, jer se Priština, u pokušaju da promeni svoj status, nalazi na pola puta tranzicije ka državnosti. Pokušajima da se izvuče iz pravne neizvesnosti u kojoj se nalazi, Priština će, prema Lesovom uverenju, pokrenuti lanac događaja koji bi mogao da dovede do prekomponovanja na Balkanu:

- Ako Bošnjaci smanje pritisak na Srbe i daju Hrvatima veću autonomiju, BiH bi potencijalno mogla da preživi kao radikalna i veoma decentralizovana zemlja. U suprotnom, ako pritisak ode predaleko, verovatno će doći trenutak kada će se srpsko rukovodstvo suočiti s pitanjem o formalnoj nezavisnosti.

PREPORUČUJEMO:

On ističe da Bošnjaci treba da shvate da ne mogu nastaviti da forsiraju BiH unedogled, kada je jasno da je balans snaga, kada se Zapad povuče iz celokupne slike, na strani Srba i Hrvata.

Edi Rama

Tanjug/Dragan Kujundžić

Edi Rama, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Građani Republike Srpske više puta su naglasili da žele da vladaju sami sobom, da imaju autonomiju, svoje nadležnosti. U takvim okolnostima, malo je verovatno da će BiH preživeti kao jedinstvena država u sadašnjim granicama.

Politički analitičar Srđan Perišić kaže, za "Novosti", da je u priči o statusu Kosova i posledicama na RS i BiH ključno da srpski političari ne dozvole da se ta pitanja rešavaju samo sa zapadnim silama, već moraju aktivno da uključe Rusiju.

Banjaluka da sledi Beograd

Željko Budimir, stručnjak za međunarodne odnose, ističe da srpski političari moraju da paze prilikom izjava o zameni teritorija Kosova i Srpske i da to ne sme da bude njihova teza.

- Na Zapadu postoji stav da ovo neće dopustiti. RS mora da ostane dosledna u praćenju politike Srbije, a posebno oko vojne neutralnosti.