NOVA PRAVILA STUPILA NA SNAGU! Italija počinje novčano da kažnjava nevakcinisane, važi i za strance!
Foto: Shutterstock

Osobe koje ulaze u Italiju iz drugih zemalja EU koje predoče dokaz o potpunoj vakcinaciji ili potvrdu da su preležale kovid, od utorka neće morati da imaju i negativan test da bi ušli u zemlju.

Zbog vrlo zarazne varijante omikron, test je do sada bio obavezan za sve, bez obzira na status.

Od početka januara vakcina protiv koronavirusa obavezna je za sve osobe starije od 50 godina. Od utorka, osobe u ovoj starosnoj grupi koje još nisu vakcinisane, ili nisu primile drugu ili treću dozu iako su imale priliku za to, biće kažnjene sa 100 evra.

Mera ostaje na snazi do 15. juna i odnosi se na sve stanovnike starije od 50 godina, uključujući strane državljane.

Od 15. februara osobe starije od 50 takođe će morati da dostave dokaz o vakcinaciji ili preležanoj bolesti svojih poslodavcima i moraće da rade od kuće, ako nemaju tu potvrdu. Onima koji prekrše meru, prete kazne od 600 do 1500 evra.

Od utorka, svi koji ulaze u knjižare, banke ili kancelarije moraće da pokažu potvrde o vakcinaciji ili preležanoj bolesti. To se ne odnosi na mušterije u supermarketima i apotekama.

U Italiji, koja ima oko 60 miliona stanovnika, gotovo 81 posto ukupnog stanovništva vakcinisano je protiv kovida-19 budući da većina njih ne želi da im se ponovi Bergamo sa početka pandemije pre dve godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading