Švajcarska ukida kovid propusnice?
EPA

 

Isprava koja, kao i u dobrom delu ostatka Evrope, pokazuje je li neka osoba vakcinisana, prebolela covid ili poseduje negativan test na koronavirus, u Švajcarskoj je u uporabu uvedena u julu prošle godine, a njeno posedovanje je uslov za ulazak na niz javnih mjesta i događaja. No, Berset je u subotu izjavio da je možda došao trenutak da se čitav sistem covid potvrda, o kojima su Švajcarci u jednom trenutku glasali i na referendumu, stavi van snage.

- Čini se da je vreme uporabe covid potvrda pri svome kraju, rekao je za list "Schweiz am Wochenende", kako ga je citirao RT.

Švajcarska ukida kovid propusnice?

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

 

Dodao je da mu se čini da je država 'na pravome putu', ali je upozorio i da se 'virus u nekoliko navrata pokazao nepredvidivim'.

Pročitajte još...

OBAVEZU NOŠENJA MASKI I RAD OD KUĆE Boris Džonson ukinuo kovid propusnice

Tokom prošle godine u više švajcarskih gradova organizovani su protesti zbog uvođenja kontroverznih potvrda, ali i drugih korona restrikcija, a nakon što su protivnici zaključavanja prikupili gotovo 200.000 potpisa, u decembru je organizovan i referendum na kojem je većina građana dala podršku tadašnjim epidemiološkim ograničenjima, uključujući i potvrde.

Od 20. decembara sistem potvrda je načinjen na način da samo oni koji su vakcinisani ili preboleli smeju ulaziti u restorane, na kulturna i sportska događanja te na druge javne događaje u zatvorenim prostorima. Takođe, privatna okupljanja su ograničena na maksimalno 10 ljudi ako je među njima samo jedna osoba starija od 16 godina koja nije ni prebolela covid niti se cepila.

Iako je u petak evidentirano gotovo 38.000 novih slučajeva zaraze, ministar Berset je u subotu izjavio da bi vlada ipak mogla preinačiti odluku o obveznom radu od doma u preporuku kao i da bi mogla u potpunosti ukinuti obvezu samoizolacije ako u sledećih nekoliko nedelja dođe do poboljšanja situacije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading