ZBOG OMIKRONA SKIDAJU VEŠ Kinezi opet uvode analno testiranje: Štapić se gura pet inča u rektum i rotira
Printscreen

 

Prvi slučaj omikrona zabeležen je u Pekingu 15. januara, nakon čega je usledilo još deset, što je navelo gradske zvaničnike da uvedu stroge mere blokade.

Pekinške vesti javile su da je 27 stanara zgrade u kojoj živi žena sa prvim slučajem omikrona podvrgnuto analnom testiranju, za koje Kinezi veruju da je efikasnije.

Štapić se gura pet inča u rektum i rotira

Analni test se izvodi tako što se štapić dužine pet centimetara sa sterilizovanom vatom ubacuje u rektum, nakon čega se rotira, ekstrahuje i šalje na analizu.

Kineski stručnjaci su još u martu prošle godine zagovarali ovako invazivan i neprijatan način testiranja jer tvrde da se tragovi kovida duže mogu otkriti u uzorcima stolice nego u nosu ili grlu.

I dok nema vesti o tome kako kinesko stanovništvo prihvata ovu vrstu testiranja, druge zemlje su se otvoreno pobunile, zabrinute za dostojanstvo i mentalno zdravlje svojih građana koji se nađu u Kini.

Japan je već zatražio od Kine da prestane da uzima analne briseve jer to kod nekih putnika izaziva "psihički nemir".

Kinezi su ponudili alternativu putnicima

Kineski lekar Lu Hongdžou rekao je državnim medijima da putnici imaju alternativu da donesu sopstvene uzorke stolice odgovarajućim službama na aerodromu. Nije opravdano da bi se sprečilo falsifikovanje tuđih uzoraka.

Kao i na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Tokiju, ni na OI u Pekingu neće biti gledalaca, barem ne u prvobitnom broju. Kineske vlasti su odustale od javne prodaje karata i najavile da će pristup biti dozvoljen samo "odabranim" gledaocima.

 

Komentari (0)

Loading