KOVID PREVARA U NEMAČKOJ Propusnica i njen cenovnik
EPA/RAMON VAN FLYMEN

 

 

Broj falsifikata i dalje raste, a policija u pokrajini-gradu Berlinu procenjuje da je nemoguće izneti ozbiljnu procenu stvarnog broja falsifikovanih propusnica koje su u opticaju.

Bundestag je u još u novembru, pod pritiskom pokrajinskih ministara pravosuđa, usvojio zakonsku promenu kojom se falsifikovanje kovid propusnica tretira isto kao i faslifikovanje bilo kog drugog zdravstvenog dokumenta.

Pre nekoliko dana policija je u nekoliko pokrajina izvršila pretres u više od sto stanova. Ta akcija povezana je sa slučajem jednog lekara u Bavarskoj koji je pacijentima izdavao propusnice bez da su oni prethodno vakcinisani.

Prevare se uglavnom otkrivaju u apotekama u kojima građani svoje potvrde o vakcinaciji koje su na papiru mogu da digitalizuju kako bi ih koristili u mobilnim telefonima.

„Apoteke svakodnevno otkrivaju falsifikovane kovid propusnice prilikom pokušaja digitalizacije”, saopštio je ured za borbu protiv kriminala pokrajine Baden-Virtemberg, prenosi Tanjug.

Falsifikovane propusnice prijavljuju i poslodavci.

Prema podacima berlinske policije, lažne kovid propusnice i knjižice vakcinacije nude se preko platformi za komunikaciju kao što je Telegram, pa čak i preko internet stranica za prodaju poput Ibeja. Cene se kreću od 50 do 350 evra, pri čemu su digitalne propusnice skuplje od onih na papiru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading