KOVID PREVARA U NEMAČKOJ Propusnica i njen cenovnik
EPA/RAMON VAN FLYMEN

 

 

Broj falsifikata i dalje raste, a policija u pokrajini-gradu Berlinu procenjuje da je nemoguće izneti ozbiljnu procenu stvarnog broja falsifikovanih propusnica koje su u opticaju.

Bundestag je u još u novembru, pod pritiskom pokrajinskih ministara pravosuđa, usvojio zakonsku promenu kojom se falsifikovanje kovid propusnica tretira isto kao i faslifikovanje bilo kog drugog zdravstvenog dokumenta.

Pre nekoliko dana policija je u nekoliko pokrajina izvršila pretres u više od sto stanova. Ta akcija povezana je sa slučajem jednog lekara u Bavarskoj koji je pacijentima izdavao propusnice bez da su oni prethodno vakcinisani.

Prevare se uglavnom otkrivaju u apotekama u kojima građani svoje potvrde o vakcinaciji koje su na papiru mogu da digitalizuju kako bi ih koristili u mobilnim telefonima.

„Apoteke svakodnevno otkrivaju falsifikovane kovid propusnice prilikom pokušaja digitalizacije”, saopštio je ured za borbu protiv kriminala pokrajine Baden-Virtemberg, prenosi Tanjug.

Falsifikovane propusnice prijavljuju i poslodavci.

Prema podacima berlinske policije, lažne kovid propusnice i knjižice vakcinacije nude se preko platformi za komunikaciju kao što je Telegram, pa čak i preko internet stranica za prodaju poput Ibeja. Cene se kreću od 50 do 350 evra, pri čemu su digitalne propusnice skuplje od onih na papiru.

Komentari (0)

Loading