OTVORIŠ PAKET I DOBIJEŠ KORONU Ova zemlja ne poručuje ništa iz inostranstva, strahuje da se zaraza širi putem pošiljki!
Shutterstock/A-photographyy

Zvaničnici su rekli da žena koja je pozitivna nije putovala. Dodali su da su pronašli tragove virusa na paketu koji je dobila. Stručnjaci naglašavaju da postoji mali rizik od dobijanja korone putem pošte. Ne postoje indicije da se ovo promenilo sa novim omikron sojem, iako se veruje da je zarazniji.

Infekcija dolazi manje od tri nedelje pre nego što bi Peking trebalo da bude domaćin Zimskih olimpijskih igara. Kina je u ponedeljak saopštila da neće prodavati karte građanima za Igre.

U okviru mera kontrole virusa, prisustvo će biti dozvoljeno samo pozvanim osobama. Još nije jasno kako će biti odabrani niti da li će morati u karantin.

Ovaj slučaj je, do sada, jedini ovde koji je zabeležen sa veoma zaraznom varijantom Kovid 19, izveštava Stiven Mekdonel sa Bi-Bi-Sija iz kineske prestonice.

Zdravstvena zvaničnica Pang Ksingo rekla je novinarima u ponedeljak da je virus pronađen na površini pisma koje je zaražena osoba dobila iz Kanade, kao i unutar neotvorenog pisma, prenosi agencija AFP.

Testirano je desetine pisama iz iste serije, a pet je pokazalo pozitivne tragove korone, rekla je Pang, uključujući uzorke iz neotvorenih pisama. Pekinški centar za kontrolu bolesti saopštio je da se ne može isključiti mogućnost da je žena zaražena preko paketa iz druge zemlje.

Ukoliko se otvaraju isporuke iz inostranstva, predloženo je da se to radi napolju, uz nošenje rukavica.

U Kini je ostala politika surove eliminacije virusa na nivou sa samog početka pandemije. Ova strategija kombinuje: Masovnu vakcinaciju sa režimom stalnog testiranja, praćenjem kretanja ljudi širom zemlje, merenjem temperature i telefonskim aplikacijama kako bi se dokazalo da ne predstavljaju pretnju po druge, kaže Robin Brant.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading