RUSIJA ODUSTAJE OD QR KODOVA: Duma neće ni razmatrati kontroverzni zakon!
Foto: Pixabay

„Želeo bih da se zahvalim svima na povratnim informacijama. Važno je da slušamo jedni druge. To će nam omogućiti da izbegnemo greške i da razvijemo prava rešenja na osnovu dijaloga“, napisao je Volodin u Telegramu.

Odluka je doneta nakon ranijih izveštaja nekoliko vladinih zvaničnika (uključujući i samog Volodina) da je razmatranje nacrta zakona odloženo na neodređeno vreme.

Predlog zakona, koji je ruska vlada podnela Državnoj dumi u novembru i odobren u prvom čitanju 16. decembra, zahtevao bi od ljudi da pokažu QR kodove koji dokumentuju vakcinaciju protiv korone ili ranu dijagnozu kako bi posetili mnoge javna mesta, uključujući restorane, kafiće i prodavnice. Zakon je propraćen drugim nacrtom zakona kojim se nalažu QR kodovi za pristup određenim oblicima prevoza — inicijativa koju je Državna duma odložila sredinom decembra, pozivajući se na reakciju javnosti.

Upravo prošlog petka (14. januara), predsednik Vladimir Putin je dao instrukcije predsedniku Državne dume Vjačeslavu Volodinu i ruskom kabinetu da prerade preostali zakon o usvajanju vakcina. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u ponedeljak da će ovaj zadatak biti ukinut pošto je predlog zakona povučen iz razmatranja.

Kako je Meduza ranije izvestila, usvajanje zakona o propusnici za vakcinu KR kodom bilo je zaustavljeno podelom u kabinetu, kao i odbijanjem zvaničnika u Putinovoj administraciji. Pored zabrinutosti da će predloženi zahtevi imati negativan uticaj na rusku ekonomiju, nezadovoljstvo javnosti izazvalo je strahove u Predsedničkoj izvršnoj kancelariji da bi primena zakona mogla da snizi predsednikov rejting.

Sporni nacrt zakona povučen je iz razmatranja baš u trenutku kada Rusija ulazi u još jedan talas korona virusa. Predsednik Putin je 12. januara rekao vladi da zemlja ima „par nedelja“ da se pripremi za sledeći porast broja slučajeva, naglašavajući potrebu da se poveća stopa vakcinacije protiv korone. Od ponedeljka, 76,5 miliona Rusa je u potpunosti vakcinisano protiv virusa.

Takođe u ponedeljak, Rusija je prijavila 30.726 novih slučajeva korona virusa i 670 smrtnih slučajeva. Ovo dovodi do ukupnog broja slučajeva u zemlji od početka pandemije na preko 10,8 miliona.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading