KOVID PROPUSNICU MORAJU DA IMAJU I DECA Zemlje sa najdrastičnijim ANTIKOVID merama!
EPA

Najnoviji soj korona virusa, takozvani omikron, doveo je do naglog povećanja broja novozaraženih. Usled pogoršane epidemiološke situacije koja je vidna širom sveta javile su se i nove, strožije mere zarad suzbijanja, ipak u pojedinim zemljama u Evropi pravila koja su uvedena važe za najdrastičnija, te su ponegde ograničeni komunikacija i susreti, dok određene države uvode i lokdaun.

Tako je u Holandiji, gde je do sada vakcinisano 77 odsto stanovništva, a njih 32 odsto je primilo i treću dozu, uoči katoličkog Božića uveden lokdaun koji bi trebalo da se danas završi, odnosno 14. januara, a koji je podrazumevao zatvaranje svih prodavnica osim prehrambenih, restorana, kafića, bioskopa, pozorišta i muzeja, dok je okupljanje na otvorenom bilo moguće za samo do dvoje ljudi. Pravila su se odnosila i na kućne posete u toj zemlji, pa su Holanđani mogli da prime najviše dvoje ljudi dnevno.

Slična, nimalo zavidna situacija zadesila je i stanovnike Italije gde je vakcinisano 81 odsto ukupne populacije, njih 39 odsto sa trećom dozom, koji bez zaštitnih maski od 23. decembra prošle godine ne smeju gotovo nigde, ni na otvorenom, ni na zatvorenom, dok su za sve one koji se ne pridržavaju ove mere kazne dosta visoke i iznose oko 400 evra. Ova država uvela je i pravilo da se u prevozu, bioskopu, pozorištu ili utakmici može nositi samo FFP2 maska. Pored toga, Italijani moraju da poštuju i meru prema kojoj u taksiju, na zadnjem sedištu, može da bude samo jedna osoba (dve ako su iz iste porodice), dok je kovid sertifikat neophodan za restorane, kafiće, sportske događaje (dozvoljena je popunjenost kapaciteta od 50 do 60 odsto), a od 6. januara je neophodan za posetu frizerima, poštama, tržnim centrima.

Drastične korona mere uvela je i Danska, gde je vakcinisano 83 odsto ukupnog stanovništva, 54 odsto sa trećom dozom. Naime, u toj zemlji su uvedene kovid propusnice za sve građane starije od 15 godina, dok svi zaposleni u državnim institucijama moraju da imaju kovid propusnice. Obavezno je njihovo korišćenje prilikom svakog putovanja (karta je nevalidna bez kovid propusnice), u obrazovnim ustanovama, u svim ustanovama kulture, u teretanama, na bazenima, u restoranima i kafićima, frizerskim i kozmetičkim salonima, u crkvama (ako ima više od 100 prisutnih). Za one koji žele da uđu u ovu zemlju potreban je negativan test.

I mere u Francuskoj u kojoj je vakcinisano 79 odsto ukupnog stanovništva, 39 odsto i sa trećom dozom, tokom korone važe za jedne od najstrožijih, gde su takođe maske od  3. januara obavezne. U ovoj zemlji noćni klubovi ne rade, a kovid propusnicu za ulazak u restorane, kafiće, bašte kafića, muzeje, pozorišta i ostala javna mesta osim odraslih moraju da imaju i sva deca starija od 12. godina. Takođe, svi zaposleni u Francuskoj minimalno tri dana nedeljno moraju da rade od kuće, dok je za ulazak u Francusku iz zemalja van EU, bez obzira na vakcinaciju, potreban negativan PCR test.

Poslednja u nizu evropskih zemalja za rigoroznim merama zarad suzbijanja pandemije korona virusa jeste Grčka u kojoj je vakcinisano 70 odsto ljudi, 37 odsto trećom dozom. Pod čvrstve antikovid mere kod njih spada nošenje maski, i to FFP2 maske, obavezno i u zatvorenim prostorima i na otvorenom, dok se za nepoštovanje izriče kazna od 300 evra. Ulazak u restorane, kafiće, tržne centre i muzeje u ovoj zemlji moguć je samo sa kovid propusnicom Za falsifikovanje sertifikata ili nepridržavanje karantina može se platiti kazna od čak 5.000 evra. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading