ZBOG BRZOG ŠIRENJA OMIKRONA Od februara izvesna obavezna vakcinacija u Nemačkoj
Foto: EPA/MOHAMED MESSARA

To je potvrdila ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković u "Uranku" K1 televiziji i dodala da su zbog toga u Nemečkoj pooštrene epidemiološke mere.

"Situacija u bolnicama je stabilna, ali postoji strah od preopterećenja bolničkih kapaciteta jer se omikron varijanta virusa korona veoma brzo širi, brže od svih prethodnih sojeva. Ono što, s druge strane ohrabruje, jeste da za sada omikron i dalje daje lakšu kliničku sliku. U Nemačkoj se očekuje da od Nove godine i tokom januara omikron postane dominantan, kazala je naša amabadorka u „Uranku“. "Trenutno je registrovano 600 obolelih od omikron soja, ali sumnja se da ih ima 2.000."

Kako je objasnila, u 16 pokrajina u Nemačkoj nije na delu "lockdown" već pooštravanje mera.

"Od pre dva dana pooštrene su mere te u pokrajinama moraju biti zatvorene sve diskoteke, noćni klubovi i barovi. Dozvoljeno je okupljanje do maksimalno deset osoba. Trenutno su đaci na božićnom raspustu do 3. januara i razmatra se produženje raspusta."

Naša amabasadorka u Berlinu kazala je i da je u Nemačkoj relativno visoka stopa vakcinisanog stanovništva.

"Sa dve doze vakcinisano je 70,7 odsto stanovnika. Postoji preporuka da se deca od pet do 11 godina, koja pate od hroničnih bolesti i imaju predispoziciju da razviju težu kliničku sliku, imunizuju „Fajzer“ vakcinom. Verujem da će od februara u Nemačkoj stupiti na snagu odluka o opštoj obaveznoj vakcinaciji stanovništva, kazala je Jankovićeva u „Uranku“.

Kada je reć o proslavi Božića i Nove godine, Nemci će praznike proslaviti kao i prošle godine, u krugu porodice. Vlada je uputila apel građanima da praznike provedu kod kuće i da izbegavaju kontakt sa starijim osobama.



 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading