SVAKO ĆE MOĆI DA PROVERI DA LI IMA KORONU Japanci napravili maske koje svetle ako postoji prisustvo virusa!
Printscreen

Tim naučnika sa Prefekturalnog univerziteta u Kjotu napravio je maske koje onome ko ih nosi omogućava da brzo i lako saznaju da li su zaraženi virusom, izveštavaju japanski mediji. Oni se nadaju da će tamošnja vlada odobriti ovu inovaciju i da će se te maske već 2022. naći u prodaji.

Ono što je interesantno je da su za ovaj izum korišćena nojeva jaja jer nojevi mogu da proizvode antitela koja učestvuju u odbrani organizma od opasnih mikroorganizama.

Imajući to na umu, naučnici su napravili specijalne filtere za maske koji se nakon upotrebe tj. nošenja maske isprska fluorescentnom supstancom koja sadrži nojeva antitela. Ovaj filter se potom posmatra pod UV lampom, a ukoliko zasija pod tim svetlom, znači da je osoba zaražena koronom.

Vodeći autor ovog istraživanja, profesor Jasuhiro Cukamoto, kaže da "želi da u budućnosti ovo bude sredstvo za testiranje na virus koji će svako moći da koristi".

Inače, Cukamoto kaže da je otkrio da je i sam zaražen virusom nakon što je nosio masku, a onda stavio filter pod UV lampu i utvrdio da sija.

Da bi došli do rezultata, tim naučnika je sproveo eksperiment u kojem su učestvovale 32 osobe zaražene virusom, kojima su date specijalne maske. Otkrili su da maske sijaju pod UV svetlom, ali se to sijanje smanjivalo u narednih 10 dana, kako se smanjivala i količina virusa.

Naravno, pre nego što ove maske budu odobrene za upotrebu i stavljanje na tržište, potrebno je ododbrenje japanske vlade, a u međuvremenu, naučnici će proširiti eksperiment na 150 zaraženih ljudi.

Mogućnost da se korona virus tako brzo i jednostavno otkrije pomogla bi u borbi protiv pandemije, tim više što je rano otkrivanje virusa važno kako bi se sprečile komplikacije.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading