OMIKRON STIGAO I U CRNU GORU U pitanju su osobe sa direktnim kontaktima iz međunarodnog saobraćaja, ispitivanja su u toku
Shuterstoock

Martinović je u jutarnjem programu TV Vijesti rekao da su u pitanju direktni kontakti iz međunarodnog saobraćaja.

 - Za sada sumnjamo da su možda i njihovi članovi porodice zaraženi. Ispitivanja su u toku - kazao je Martinović.

On je rekao da su kod ovih osoba simptomi zaraze blagi i da se nalaze na kućnom lečenju, kao i da su svi njihovi kontakti u kućnoj izolaciji.

Martinović je kazao da postoji mogućnost da omikron zbog svojih mutacija nepogodno utiče na dalji tok pandemije, ali da se bez detaljnih studija to ne može predvideti.

 - Zahvaljujući mutacijama tokom pandemije zabeleženo je da većina mutacija dovodi do slabljenja virusa. Kako se naš organizam bori da se izleči, bori se i mikrorganizam i dolazi do mutacija. Zahvaljujući imunom odgovoru dolazi i do slabljenja kliničke slike - kazao je Martinović.

On je rekao da postoje nedoumice i nejasnoće u vezi omikron soja.

 - Ima najveći broj mutacija koje mogu biti zabrinjavajuće On ima jednu sekvencu koju je preuzeo od virusa koji izaziva običnu prehladu. To može značiti da smo zaštićeniji jer smo stvorili vid imuniteta na virus koji izaziva prehladu. Ali je i dalje nepoznato koliko će se virus širiti, da li smo imuni na njega, da li njegova klinička slika može biti teža ili lakša. Nadam se da će naučne studije za nedelju, dve dati sve odgovore - rekao je Martinović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading