AUSTRIJA NA PUTU OBAVEZNE VAKCINACIJE Od 15. februara termini za vakcinaciju, od 15. marta kazne
TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Naime, obavezna vakcinacija trebalo bi, kako je najavljeno, da stupi na snagu od 1. februara iduće godine.

Prema planu Ministarstva svi nevakcinisani građani bi dobili poštom obaveštenje o zakazanom terminu za vakcinaciju protiv koronavirusa od 15. februara.

Ko se ne bude odazvao terminu, odnosno ne bude vakcinisao od 15. marta biće novčano kažnjen.

Nacrt zakona, koji je dospeo u javnost, predviđa kaznu za odbijanje vakcinisanja u visini od 600 evra svaka tri meseca.

Najviša novčana kazna određena je na 3.600 evra.

Obavezna vakcinacija važila bi za sve građane od 14 godina, a izuzeti od obaveze trudnice i izlečeni do 180 dana od pozitivnog PCR testa.

Ukoliko postoje i drugi zdravstveni razlozi, kako se navodi u nacrtu, moguće je biti izostavljen od obavezne vakcinacije. To, međutim, mora da potvrdi lekar.

Austrijska vlada trenutno, u saradnji sa socijalnim partnerima, strukom, kao i predstavnicima civilnog društva, na izradi zakona, koji bi skupštini trebalo uskoro biti prosleđen kako bi se ispoštovao rok od četiri nedelje razmatranja.

Raste podrška obaveznoj vakcinaciji

U Austriji raste stalno podrška najavljenom uvođenju obavezne vakcinacije, pokazuju istraživanja.

Svega 32 odsto građana je striktno protiv obavezne vakcinacije, proizilazi iz istraživanja za televiziju ATV. Na drugoj strani 53 procenata u potpunosti podržava meru koju vlada namerava da uvede zbog velikog broja građana koji odbijaju da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Kada je reč o političkoj pripadnosti najveća podrška sa 89 odsto vlada među pristalicama vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), i među biračima opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) sa 75 odsto.

Najveći otpor je kod birača Slobodarske partije (FPO) gde se čak 90 odsto protivi obaveznoj vakcinaciji.

Takođe 63 odsto građana podržava i visoke kazne za one koji se budu suprostavili obaveznoj vakcinaciji.

Istraživanje za nedeljnik "Profil" pokazuje da 34 odsto građana smatra da nevakcinisani treba sami da plate troškove lečenja u slučaju hospitalizacije.

Isto tako 23 odsto se izjašnjava za novčane kazne, a četiri odsto traži i zabranu dolaska na arad, dok dva odsto želi "druge" sankcije.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading