SZO SAOPŠTILA Omikron otkriven u 38 zemalja, nema smrtnih slučajeva
EPA/SALVATORE DI NOLFI

 

SZO je upozorila da bi moglo proći više nedelja dok se ne utvrdi koliko je ova varijanta zarazna, da li izaziva težu bolest i koliko su efikasni tretmani i vakcine protiv nje, preneo je "Gardijan".


"Naći ćemo odgovore koji su svima potrebni", rekao je direktor SZO za vanredne situacije Majkl Rajan.

SZO je juče saopštila da još nije videla bilo kakve izveštaje o smrtnim slučajevima povezanim sa omikronom, ali je širenje nove varijante dovelo do upozorenja da bi ona mogla da bude uzrok više od polovine slučajeva kovid-19 u Evropi u narednih nekoliko meseci.

Iz SZO su poručili da ne treba paničiti zbog novootkrivenog soja korona virusa.

Glavna naučnica SZO Sumja Svaminatan juče je izjavila da se situacija ne razlikuje mnogo u odnosu na onu od pre godinu dana, preneo je BBC.

Omikron visoko zarazan

Ona je na konferenciji agencije Rojters rekla da je omikron visoko zarazan, pozivajući se na podatke iz Južnoafričke Republike. Svaminatanova je napomenula da postoji mogućnost da ova varijanta postane dominantna u celom svetu, ali da se to ne može sa potpunom sigurnošću zaključiti i istakla da je delta varijanta i dalje najdominantnija.

Sa svoje strane izvršna dirktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva izjavila je juče da bi nova omikron varijanta mogla da uspori globalni ekonomski oporavak, baš kao što je to uradila delta varijanta.

"Čak i pre dolaska ove nove varijante, bili smo zabrinuti da oporavak... pomalo gubi zamah", rekla je ona.

Prema rečima Georgijeve, nova varijanta koja se može vrlo brzo proširiti može narušiti samopouzdanje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading