PRAVILA ZA PUTOVANJA ZA VAKCINISANE I NEVAKCINISANE U ovim evropskim metropolama turisti imaju potpuno drugačiji tretman
EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Dvojicaa prosečnih srpskih turista odlučuju da krenu na putovanje u nekoliko evropskih zemalja. Svesni rizika zvanog korona virus oni se ipak upuštaju u obilazak evropskih metropola. Ipak, postoji jedna bitna razlika - jedan je vakcinisan, drugi nije.

Korona pravila u većini evropskih i svetskih zemalja menjaju se iz dana u dan, a odlazak na putovanje u ovo kovid doba čini se kao jedna prava zavrzlama. Ipak, u vreme kada postoji vakcina, put je koliko toliko olakšan potencijalnom srpskom turisti koji je vakcinu primio.

Izdvojene su evropske zemlje kako bismo predstavili čitav tok priprema i samo putovanje kako za vakcinisanog, a tako i za nevakcinisanog srpskog turistu.

Treba napomenuti da je u mnogim evropskim zemljama u potpunosti zabranjen ulazak za nevakcinisane putnike. Takav je slučaj u Holandiji, Španiji ili Češkoj, osim ako imaju regulisan boravak u ovoj zemlji pa i nakon toga moraju da ispune određene uslove.

Pravila za ulazak u Francusku

Pariz je jedan od omiljenih destinacija svih svetskih turista. U tome ne zaostaju ni naši putnici koji su u doba pre korone redovno posećivali sve istorijske i druge znamenitosti ovog i drugih francuskih gradova. Ako tome dodamo veliki broj Srba koji žive u Francuskoj, sasvim je jasno da je interesovanje za putovanje u ovu zemlju veliko.

Vakcinisani turista

Pre svega turista koji je vakcinisan mora da obezbedi validan kovid sertifikat. Od juče Srbija je ušla u sistem Evropske unije pa se sertifikati izdati u našoj zemlji priznaju u državama članicama, od kojih je jedna i Francuska. Oni svoj novi sertifikat mogu uzeti na šalterima pošte, a kako je najavila ministarka turizma Tatjana Matić uskoro će biti dostupna i nova aplikacija putem koje će moći da se prijave za novi digitalni sertifikat sa qr kodom odobrenim od strane EU.

Srbija je 24. oktobra prešla u crvenu zonu što znači da je ulazak otežan. A šta je potrebno da pripremi naš vakcinisani turista?

Ako je turista vakcinisan nekom od vakcina koje je prznala Evropska agencija za lekove - Pfizer, Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson i od 22. septembra dve doze Sinofarma i Sinovaka on se smatra potpuno vakcinisanim i može da dobije zdravstvenu kovid propusnicu koja važi i u Francuskoj.

Ako je naš putnik primio jednu dozu vakcine Sinopharm ili Sinovac vakcine, moraće da prime još dve doze vakcine mRNA kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim i kako bi bili kvalifikovani za dobijanje francuske kovid propusnice.

Naš turista vakcinisan vakcinom koju ne priznaju ni Evropska agencija za lekove ni Svetska zdravstvena organizacija (kao što je Sputnjik), treba da dobiju dve doze mRNK vakcine kako bi se smatrale kompletno vakcinisanim i kvalifikovanim za dobijanje francuske kovid propusnice, bez obzira da li su prethodno primile jednu ili dve doze. Zapravo, treba da se ponovo kompletno vakciniše.

Nakon što ispuni ovaj uslov, vakcinisani turista stupa na tle Francuske, a tamo ga čekaju određene mere koje su na snazi.

Kako sa sobom u ruci drži validnu kovid propusnicu njegova obaveza je da je u Francuskoj koristi i to: u u kafićima, restoranima, tržnim centrima, bolnicama, domovima za stare, medicinskim i socijalnim ustanovama, kao i za putovanja avionom, vozom i autobusom za sve dalje destinacije. Ovo se takođe odnosi i na sva mesta namenjena razonodi i kulturi (predstave, zabavni parkovi, koncertne dvorane, festivali, sportske dvorane, bioskopi ...)

PRAVILA ZA PUTOVANJA ZA VAKCINISANE I NEVAKCINISANE U ovim evropskim metropolama turisti imaju potpuno drugačiji tretman

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

 

Srpski vakcinisani turista po dolasku u Francusku, treba preuzeti aplikaciju TousAntiCovid, nastaviti sa poštovanjem mera zaštite i fizičke distance, nošenjem maski i odgovornim ponašanjem u slučaju simptoma bolesti.

Nevakcinisani turista

Budući da naš drugi potencijalni srpski turista nije vakcinisan nijednom vakcinom, njegov put u Francusku je znatno otežan.

Prvo, vrlo je teško uopšte da ode u ovu zemlju.

Svako putovanje u Francusku naš turista mora opravdati veoma jakim razlogom, koji mora da bude naveden u međunarodnoj potvrdi o putovanju koja mora da se da na uvid zajedno sa svom pratećom dokumentacijom prilikom ukrcavanja na let ili na graničnom prelazu.

Spisak tih jakih opravdanih razloga koji važe za zemlje klasifikovane u crvenu zonu može pronaći na internet sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova. Osobe koje ne mogu svoje planirano putovanje da opravdaju niti jednim od navedenih razloga neće biti dozvoljen ulazak u Francusku.

Nevakcinisanom srpskom turisti koji je, u skladu sa prethodno navedenim uslovima, dozvoljeno putovanje u Francusku, moraju takođe prilikom ukrcavanja, pored međunarodne potvrde o putovanju, da podnesu na uvid:

- negativan rezultat PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati pre polaska leta;

- potpisanu izjavu kojom garantuju da nemaju simptome infekcije covidom-19 i da nisu bila u kontaktu sa licem kome je potvrđen covid-19 i

- kojom se obavezuju da će se podvrći antigenskom testiranju ili biološkom pregledu po dolasku u Francusku;

Po dolasku u Francusku, nevakcinisani srpski turista će sistematski, dekretom nadležne prefekture, biti podvrgnut karantinu ili izolaciji u trajanju od 10 dana. Stoga će morati da dostavi prateću dokumentaciju kojom potvrđuje adresu svog boravka tokom perioda propisanog karantina ili izolacije, navodeći i kako kontrolori propisanih mera mogu da dođu do njih i provere da li se mere poštuju.

Faktički, nevakcinisanom turisti ovakvo putovanje se ne isplati.

Pravila za putovanje u Grčku

Aspolutno jedna od omiljenih zemalja koje posećuju srpski turisti što zbog letovanja, što zbog obilaska Atine i Soluna, što zbog blizine, a najviše zbog tradicije. Srpski turista jednostavno voli Grčku.

Vakcinisani turista

Nakon što je proverio da li mu je validan kovid sertifikat, vakcinisani turista treba da se zaputi na sajt Ministarstva spoljnih poslova kako bi saznao uslove putovanja.

Ona su sledeća:

PRAVILA ZA PUTOVANJA ZA VAKCINISANE I NEVAKCINISANE U ovim evropskim metropolama turisti imaju potpuno drugačiji tretman

EPA/ANDY RAIN

 

 

 

Naš vakcinisani turista može da uđe u Grčku avionom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza.

Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski gračni prelazi:   sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi;

   sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani;
   sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati;
   sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Svi putnici koji dolaze u Grčku, moraju prethodno popuniti elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentovati dobijeni kod.

Pored toga vakcinisani turista mora imati potvrdu o završenoj vakcinaciji najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku, izdatu od strane nadležnog organa (potvrda, pored ličnih podataka, treba da sadrži tip primljene vakcine i broj doza), ili potvrdu o preležanom Covid 19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

Putnici na graničnom prelazu mogu biti podvrgnuti testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države). Vakcinisani trista koji bude pozitivan na brzom testu, podleže karantinu u trajanju od 7 dana i poslednjeg dana karantina biva testiran PCR testom.

Kada kroči u Grčku, tu važe pravila koja važe i za ostale građane ove zemlje.

Naš tuirista svoju kovid propusnicu mora da pokaže pri ulasku u prostorije javne uprave, u prodavnicu ili banku.

Nevakcinisani turista

Nakon što je odlučio da poseti Grčku naš nevakcinisani turista moraće pored troškova samog putovanja da odvoji još novca za samo testiranje.

Naime, nakon što popuni elektronski obrazac prijave - Passenger Location Form, preko sajta https://travel.gov.gr/ (najmanje 24 časa pre ulaska u Grčku) i pri ulasku prezentuje dobijeni kod, srpski nevakcinisanii turista moraće da priloži ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, odnosno antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati.

On takođe na graničnom prelazu može biti podvrgnut testiranju brzim testom, a ukoliko je test pozitivan obavezna je kućna izolaciji 10 dana u objektu po izboru putnika ili onom koji bude određen od strane grčkih nadležnih organa (o trošku grčke države).

Ako se ispostavi da je negativan na samom tlu Grčke za njega važe pravila za nevakcinisane građane. Tako, budući da nema kovid propusnicu njemu je onemogućen ulazak u prodavnice, banke i javnu upravu prema najnovijim pravilima ove zemlje.

Pravila za ulazak u Austriju

Slično kao i Francuska, u Austriji boravi veliki broj Srba, a Beč je jedno od omiljenih truističkih destinacija pogotovo u vreme novogosišnjih praznika.

Vakcinisani turista

Našem potencijalnom vakcinisanom turisti neophodno je da na ulasku u Austriju priloži - dokaz o potpunoj vakcinaciji protiv Covid-19 (na nemačkom ili engleskom jeziku) nekom od sledećih vakcina: BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, Sinopharm, Sinovac. Dokaz o vakcinaciji je važeći ako je primljena druga doza vakcine i ukoliko od primanja prve doze nije prošlo više od 360 dana, a između dve doze mora da prođe najmanje 14 dana (ili da je prošlo minimum 22 dana za one vakcine za koje je predviđena samo jedna doza, pri čemu ne sme biti starija od 270 dana).

PRAVILA ZA PUTOVANJA ZA VAKCINISANE I NEVAKCINISANE U ovim evropskim metropolama turisti imaju potpuno drugačiji tretman

EPA/ Philipp Guelland

 

 

Kako kovid sertifikat iz Srbije sada važi i u EU, naš vakcinisani turista može neometano da obilazi sve što je naumio uz pokazani kovid sertifikat.

Takođe, biće u obavezi da nosi FFP2 maske u zatvorenom prostoru.

Nevakcinisani turista

Ukoliko je preležao kovid naš nevakcinisani turista mora da pokaže važeće lekarsko uverenje o preležanoj bolesti (na nemačkom ili engleskom jeziku) da je lice u poslednjih 180 dana preležalo Covid-19, ili dokaz o neutrališućim antitelima ne stariji od 90 dana.

Za lica koja prilože dokaz o vakcinaciji protiv Covid-19 ili lekarsko uverenje o preležanoj bolesti ne važi obaveza elektronske registracije i mera karantina.

Lica koja nisu vakcinisana, niti su preležala bolest Covid-19, potrebno je da prilikom ulaska prilože negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan antigenski test ne stariji od 48 sati od momenta uzimanja uzorka (na nemačkom ili engleskom jeziku). Navedena lica su u obavezi da izvrše on-lajn registraciju, tzv. „PreTravel Clearance – PTC“ (preko sledeće veb-stranice https://entry.ptc.gv.at ), koja se može obaviti najranije 72 sata pre putovanja, uz određivanje 10-dnevnog karantin, koji je moguće prekinuti najranije petog dana, ukoliko lice dobije negativan PCR ili antigenski test.

Obaveza on-lajn registracije i karantina se ne odnosi na lica koja u Austriju ulaze:

- iz poslovnih razloga;

- humanitarno osoblje;

- jednom licu u pratnji osobe koja u Austriju dolazi u svrhu medicinskog lečenja;

- radi prisustvovanja sudskim ili administrativnim postupcima pred austrijskim nadležnim organima;

- osobe u okviru redovnog putovanja (učešće u školskoj i univerzitetskoj nastavi, poseta životnom partneru, porodični razlozi);

- lica koja dolaze iz nepredviđenih, neodložnih i naročito relevantnih razloga u krugu porodice u pojedinačnim slučajevima (smrtni slučaj, teža bolest, rođenje, briga o osobama kojima je potrebna podrška u hitnim slučajevima).

Ukoliko pak i uđe u Austriju nevakcinisanog turistu čekaju nova pravila koja su uvedena: moći će da napušta mesto gde boravi samo u određenim slučajevima, poput odlaska na posao ili kupovine osnovnih životnih namirnica. Boravište će smeti da napusti i da bi otišao do lekara ili u apoteku, i ukoliko brinu o nekoj nemoćnoj osobi.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading