PREPORUKA U NEMAČKOJ Svi stariji od 18 godina da prime buster dozu!
EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Nemački komitet za vakcinaciju (STIKO) preporučio je u četvrtak dopunske vakcine protiv virusa korone za sve starije od 18 godina.

Stalna komisija za vakcinaciju preporučuje dopunsku vakcinaciju protiv kovid-19 za sve osobe starije od 18 godina.

Dopunska vakcinacija obično bi trebalo da se obavi šest meseci nakon poslednje doze osnovne vakcine, saopštio je STIKO, javljaju nemački mediji.

Odgovarajući nacrt rezolucije dostavljen je ekspertskim grupama i saveznim državama na glasanje, tako da su izmene i dalje moguće.

Direktor nemačke agencije za kontrolu bolesti Lotar Viler, upozorio je danas da zemlji preti "zaista užasan Božić", ukoliko se ne preduzmu koraci za suzbijanje naglog porasta zaraze korona virusom.

Nemački poslanici će danas raspravljati o merama koje će zameniti postojeće epidemijske propise širom zemlje, a koji ističu krajem ovog meseca.

Nemačka agencija za kontrolu bolesti "Institut Robert Koh" je saopštila danas da je u jednom danu prijavljeno 65.371 novopotvrdjenih slučajeva, čime je nastavljen uzlazni trend na koji su stručnjaci upozoravali nedeljama.

"Trenutno idemo ka ozbiljnoj vanrednoj situaciji. Imaćemo zaista užasan Božić ako sada ne preduzmemo kontramere", izjavio je Lotar Viler, direktor agencije.

Viler je rekao da Nemačka treba da poveća svoju stopu vakcinacije na znatno iznad 75 odsto, sa sadašnjih 67,7 odsto.

Neki regioni u Nemačkoj imaju stopu vakcinacije koja dostiže tek 57,6 odsto.

Komentari (0)

Loading