ZNAK ZA UZBUNU Austrijia u svetskom vrhu po broju nevakcinisanih
Tanjug/Ap

Austrijski dnevni list Kurijer u utorak piše da je Austrija u "žalosnom" svetskom vrhu po stopi (ne)procepljenosti stanovništva: 11. od 15 najlošije rangiranih zemalja i u grupi je zemalja čija je stopa vakcinisanosti ispod proseka EU. Nakon negativnog rekorda od 9.943 novozaraženih u jednom danu prošle subote i visokih vrednosti u nedelju (8.554) i ponedeljak (8.178) i 7-dnevnom incidencijom od 625,46 zaraza na 100.000 stanovnika Austrija je završila na 11. mestu svetske rang liste, piše Večernji list.

Isti izvor navodi da kada je reč o zemljama članicama Evropske unije od Austrije su lošije samo još Estonija na trećem mestu s incidencijom od 792,42, Hrvatska na petom mestu s vrednošću incidencije od 761,82 i Belgija na sedmom mestu s incidencijom od 672,09. Lošije od Austrije su još i Litvanija (667,73), Letonija (660,76) i Slovačka (659,64). Ono što je posebno zabrinjavajuće prema pisanju austrijskog dnevnog lista je da strma uzlazna putanja broja novozaraženih i dalje raste u Austriji, Sloveniji i Slovačkoj, za razliku od Estonije gde se udar korona virusa polako stišava.

Kurijer takođe navodi i podatke o (pro)cepljenosti stanovništva u zemljama EU na 100 stanovnika, koji pokazuju da su Slovačka, Hrvatska, Slovenija, Letonija, Estonija Austrija i Litvanija vezano uz navedeni parametar "ispod proseka EU". Jedina je iznad proseka, od gore navedenih zemalja, Belgija. U Austriji je dosad vakcinisano nešto više od 62 posto stanovništva.

List piše kako svu dramatičnost situacije u Austriji pokazuje nova, dosad najrigoroznija odredba za nevakcinisane, koja je u ponedeljak stupila na snagu zajedno s tzv. "2-G" pravilom po kojem oni više ne smeju da ulaze u kafiće, restorane, hotele, frizerske salone, u kulturne i sportske objekte, uključujući korišćenje ski liftova i gondola, jer i za skijaše takođe, po novom važi "2-G" pravilo (vakcinisan, preboleo kovid 19). Izuzetak su deca mlađa od 12 godina.

Danas je u Austriji zabeleženo 7.712 novih slučajeva zaraze korona virusom u protekla 24 sata i 39 novih smrtnih slučajeva. Ono što posebno brine je da je broj zauzetih kreveta u jedinicama intenzivne nege prešao brojku 400, što govori o više od 20 posto popunjenosti navedenih kapaciteta. U svakom slučaju poziv na uzbunu, komentarišu danas domaći mediji. Takođe ističu da je zbog novih mera počela navala Austrijanaca na centre i domove zdravlja i jedinice opšte medicine zbog vakcinisanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading