Veliki protesti u Italiji, kako se živi sa zelenim propusnicama
EPA/PAOLO GIOVANNINI

 

Šesti dan od uvođenja obavezne zelene propusnice na poslu i u privatnom i u javnom sektoru, za sve one koji rade u zatvorenom prostoru ali i na otvorenom, kao i za ljude koji rade od kuće. Zelena propusnica uključuje i sportiste zaposlene u klubovima. Podaci pokazuju da svi oni poseduju zelenu propusnicu – neko jer je vakcinisan ili radi testove, a klubovi nisu dužni da daju informacije o tome.

Treći radni dan, ako izuzmemo vikend, da su se uvećale prve doze vakcinacije, a u Italiji je vakcinisano 80 odsto stanovništva obema dozama, no uvećao se i broj testova.

Veliki protesti u Italiji, kako se živi sa zelenim propusnicama

EPA/LUCA ZENNARO

 

Podaci Vlade Italije pokazuju da je samo u ponedeljak izdato više od 900.000 zelenih propusnica zahvaljujući negativnim testovima, što dovodi do velikih redova ispred apoteka, naime u Torinu je morala da interveniše i policija jer je pred samo jednom apotekom bilo više od stotinu građana pa su blokirali saobraćaj.

Mnoge apoteke imaju zakazana testiranja do 31. decembra ove godine i to su one osobe koje nemaju nikakvu nameru da se vakcinišu iako je taj broj negde oko četiri odsto. Cena testova je smanjena na 15 evra, dok neke apoteke nude i testiranje po nižoj ceni.

Oko 81 odsto stanovika Italije tj. 43 miliona je imunizovano, dok je prvu dozu primilo 46 miliona, a to je oko 85 odsto. Vlada ima za cilj da se vakciniše 90 odsto populacije i kada se to dogodi, počeće da razmišljaju i o blažim uslovima za dobijanje zelene propusnice, a možda i o njenom ukidanju.

Veliki protesti u Italiji, kako se živi sa zelenim propusnicama

EPA/LUCA ZENNARO

 

Oko skoro dva miliona Italijana između 40 i 49 godina još nije primilo nijednu dozu.

Od kada je uvedena zelena propusnica porastao je i broj osoba koje su uzele bolovanje, u odnosu na prethodnu nedelju njih 15 odsto više.

Demonstracije su zabeležene u većim gradovima za vreme vikenda, ali bez nekih incidenata dok su tenzije zabeležene samo u Trstu i njegovoj luci.

S obzirom na to da se na glavnom trgu Unita u Trstu i dalje nalaze oni koji ne odustaju od protesta sve dok se ne ukine zelena propusnica, kojima se pridružuju i manifestanti iz drugih gradova i koji su odlučili da se nazovu "Koordinacija 15. oktobar".

Veliki protesti u Italiji, kako se živi sa zelenim propusnicama

EPA/LUCA ZENNARO

 

Neki od njih i spavaju u šatorima na trgu, a najsvežija vest je da se Pokret koji predstavlja lučke radnike u Trstu ogradio od ostatka demonstranata rekavši da oni nemaju veze s njima, ali da će svakako nastaviti da se bore za to da ne moraju da plaćaju da bi radili, misleći na to da na svakih 48 sati morati da plaćaju za test.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading