SVETSKI ŠAMPION U IMUNIZACIJI STANOVNIŠTVA Ova zemlja je vakcinisala skoro 90 odsto građana i drastično smanjila oboljevanje
Tanjug

Portugal je sada zemlja sa najvišom stopom vakcinacije u svetu, a vlasti su ponosno najavile da će od 1. oktobra ukinuti sve preostale mere ograničenja uvedene zbog pandemije korona virusa.

- Kako većina mera ograničenja koje nameće zakon nestaje, ući ćemo u fazu koja se zasniva na odgovornosti svih nas, rekao je premijer Antonio Kosta na konferenciji za novinare, dodajući da se nikako ne sme zaboraviti da pandemija nije gotova.

Prema podacima portala Ourworldindata.org, u Portugalu je potpuno vakcinisano skoro 84 odsto od 10,3 miliona stanovnika.

Ovo je najviša stopa u svetu, čime se Portugal našao ispred Ujedinjenih Arapskih Emirata (80,8%) i Singapura (77,2%), dok daleko prednjači nad 27 članica Evropske unije (61,6%).

Tako je Portugal na pragu da ostvari svoj cilj da potpuno vakciniše 85 odsto populacije, piše “Juronjuz”.

Trenutno su i dalje na snazi granične restrikcije, a u zemlju je dozvoljen ulazak samo putnicima iz EU i Evropske ekonomske zone (EEA), te još 20 nacija kojima je dozvoljen ulazak ukoliko imaju dokaz o vakcinaciji ili negativan test, a svi moraju da popune takozvani Obrazac za lociranje putnika (PLF).

Ovaj obrazac koji je uvela EU koriste javne zdravstvene vlasti da olakšaju praćenje kontakta u slučaju da su putnici bili izloženi korona virusu tokom putovanja.

Do 1. oktobra na snazi će biti i restrikcije na broj ljudi u zatvorenim prostorima, poput kafića, restorana, kulturnih ustanova, ali i porodičnih okupljanja poput svadbi i krštenja, dok je za određena mesta, masovne događaje, grupne odlaske u teretane i restorane tokom vikenda i državnih praznika potrebna kovid propusnica.

Paralelno sa povećanim brojem vakcinisanih, broj zaraženih i hospitalizovanih zbog kovida spao je na najniži nivo za skoro godinu i po.

U sredu je zemlja zabeležila 891 slučaj novozaraženih i osam smrti. Hospitalizovano je 426 osoba, što je pad u odnosu na prošlu nedelju (527) i 8. septembar (621).

Mnogo zasluga za ovakav uspeh Portugala u borbi protiv kovid pripisuje se jednom čoveku – kontra-admiralu Enrikeu Guveji e Melu. Njegovo ime postalo je poznato otkako je preuzeo odgovornost za uvođenje vakcina u februaru, a redovno se pojavljivao na televiziji kako bi odgovorio na zabrinutosti u javnosti vezane za program vakcinacije.

-Dobili smo bitku… Ne znam da li smo dobili rat protiv virusa. Ovo je svetski rat – rekao je Guvej e Melo.

Portugalci su tradicionalno poverljivi prema vakcinama što je olakšalo program.

I u Portugalu je bilo protesta, baš kao i u drugim zemljama EU, uglavnom zbog restriktivnih mera i vakcinacije, ali oni nisu uticali na uspešnost programa vakcinacije. Ipak, otpor prema vakcinama u Portugalu je izrazito malen.

Čak i sa tolikim brojem imunizovanih građana, zamenik direktora uglednog lisabonskog Instituta za higijenu i tropsku medicinu Migel Vivejros ukazao je da je potreban oprez.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading