ZA DRŽAVNU SLUŽBU VAKCINA U Austriji obavezna vakcinacija za prijem u pokrajinsku službu
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Austrijska pokrajina Donja Austrija od 1.septembra uvodi obavezu vakcinacije za prijem novih zaposlenih u pokrajinske institucije.

"Obaveza vakcinacije važiće za sve oblasti, i to ne samo za zdravstvene radnike ili nastavnike. Svi koji budu primljeni u pokrajinsku službu moraće da budu vakcinisani ili obavezani se da će održavati zaštitu imunog sistema", objasnila je guvernerka Donje Austrije Johana Mikl-Lajtner.


Od te obaveze izuzete su samo osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu biti vakcinisane. Kao obrazloženje za ovu meru Mikl-Lajtner je navela da pokrajina želi da štiti svoje zaposlene, da oni mogu da obavljaju svoju dužnost i da ujedno štite i ostalo stanovništvo.

Sredinom jula Donja Austrija je donela odluku o obaveznoj vakcinaciji za sve nove zaposlene u zdravstvu. I neke druge pokrajine su preduzele slične korake.

Tako je Beč uveo obavezu vakcinacije za sve nove zaposlene u oblasti zdravstva i socijalne zaštite, a od jeseni ta obaveza se proširuje na nove zaposlene u obdaništima. Pokrajina Štajerska od 1.avgusta primenjuje favorizaciju vakcinisanih prilikom prijema u pokrajinsku službu.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading