Polovina od 54 miliona ljudi u Mjanmaru mogla bi biti zaražena virusom COVID-19 u naredne dve nedelje
EPA/NYUNT WIN

 

 

Mjanmar je u haosu otkako je vojska 1. februara zbacila izabranu vladu na čelu sa Aung San Su Ći i potresaju ga protesti i borbe između vojske i novoformiranih milicija, preneo je Rojters.

SAD, Britanija i druge države uvele su sankcije vojnim vođama Mjanmara zbog državnog udara i represije nad demonstrantima tokom koje je ubijeno više stotina ljudi.

„Puč je rezultovao gotovo potpunim kolapsom zdravstvenog sistema, a zdravstveni radnici se napadaju i hapse”, rekla je Vudvord u neformalnoj raspravi Saveta bezbednosti o Mjanmaru.

„Virus se širi populacijom, zaista veoma brzo. Prema nekim procenama, u naredne dve nedelje polovina stanovništva Mjanmara mogla bi biti zaražena kovidom”, rekla je ona.

„Da bi se postigla glatka i efikasna vakcinacija protiv kovid i pružila humanitarna pomoć, neophodno je da međunarodna zajednica vrši pažljivu kontrolu”, rekao je ambasador Mjanmara u UN Kjav Moe Tun, koji je govorio u ime izabrane civilne vlade, prenosi Tanjug.

Mijanmar je nedavno primio još dva miliona kineskih vakcina, ali se veruje da je vakcinisano samo oko 3,2 odsto populacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading