NJUJORK DONEO VAŽNU ODLUKU Vakcinacija ili nedeljno testiranje za javni sektor
Alo

Kako su u odvojenim saopštenjima najavili gradonačelnik NJujorka Bil de Blazio i guverner Kalifornije Gevin NJusom, u protivnom će biti potrebno da se testiraju na kovid-19 na nedeljnom nivou.

Procenjuje se da bi to moglo obuhvatiti oko 340.000 zaposlenih u javnoj administraciji NJujorka i oko 246.000 zaposlenih u državnoj upravi Kalifornije, piše Glas Amerike.

Uprkos tome što vakcinacija nije obavezna i nijedan zaposleni neće biti primoran da se vakciniše, zvaničnici veruju da će nelagodnost zbog nedeljnih testiranja zaposlene u javnom sektoru navesti da se vakcinišu.

- Svrha je oporavak. To nam je potrebno da bismo povratili grad, da građani budu bezbedni - rekao je De Blazio.

Rok za vakcinaciju je 13. septembar, kada u gradu NJujorku počinju da rade škole.

Grad se na povlačenje takvog poteza odlučio usled porasta broja slučajeva koronavirusa podstaknutih zaraznom delta varijantom od kraja juna, kada je dnevni prosek novoobolelih povećan za više od 300 odsto.

Protekle sedmice grad NJujork najavio je da će uvesti vakcinaciju ili nedeljno testiranje za zaposlene u bolničkom sistemu.

U međuvremenu, Sekretarijat za pitanja veterana postao je prva federalna agencija koja je najavila obaveznu vakcinaciju zaposlenih.

U SAD je u subotu zabeležena 51 hiljada novozaraženih, što je povećanje od 172 odsto u odnosu na protekle dve nedelje, a dnevno umire oko 250 ljudi.

Prema zvaničnim podacima, kompletno je vakcinisano više od 162 miliona Amerikanaca, što je oko 49 odsto populacije i skoro 60 oddsto odraslih.

Ankete, međutim, pokazuju da skoro 80 posto onih koji nisu vakcinisani kažu da neće primiti vakcinu ni pod jednim uslovom.

Komentari (0)

Loading