ZABRINJAVAJUĆA STATISTIKA U RUSIJI Dnevno u moskovske bolnice dođe oko 1700 obolelih, rekordan broj preminulih
Foto: Pixabay

Najviše ljudi umire od korone u Moskvi, Moskovskoj oblasti i Sankt Peterburgu što je i logično jer su po broju stanovnika oni na vrhu u Rusiji. Broj obolelih od korone brzo raste i na Krimu.

U proteklih 24 sata u Rusiji je zabeleženo 25.140 novozaraženih koronom. Oko 11 posto  njih nije imalo uobičajene simptome obolelih  od kovid.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da je situacija i dalje ozbiljna jer se  smešta u bolnice veliki broj ljudi, ali po mišljenju specijalista vrh ovog talasa  zaraze je prošao.

Dnevno u moskovske bolnice dođe oko 1700 obolelih, a radi se o težim  bolesnicima. Polako se smanjuje broj umrlih mada i dalje prelazi sedamsto osoba. Za rapidni rast  obolelih od korone lekari optužuju one koji ne žele da se vakcinišu i ne pridržavaju se preventivnih mera. Za to snose krivicu i oni lekari koji su preko medija širili razne priče kako vakcina može biti štetna, mada u Rusiji nije zabeležen niti jedan slučaj da je neko imao probleme zbog vakcinisanja jednom od tri registrovane  ruske vakcine.

Pošto nije ostvaren plan vakcinacije sada stručnjaci kažu da se kolektivni imunitet može postići ako se vakciniše 80 do 90 posto građana. Ruski premijer Mihail Mišustin  najavljuje da će se do kraja godine vakcinisati planiran broj građana jer je to jedini način da se zaštiti stanovništvo od novih mutacija tog virusa.

U Moskvi je već počela revakcinacija onih koji su cepljeni pre šest meseci ili su pre pola godine prebolovali virus. Na 12 mesta građani Moskve mogu da dobiju ponovo besplatno vakcinu Sputnjik ve ili Sputnik Lajt. Ponavljanje vakcinacije odobrilo je Ministarstvo zdravlja Rusije. Razlog za ponavljanje vakcinacije je što posle šest meseci počinje da pada broj antitela kod vakcinisanih osoba.

I gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin se već ponovno vakcinisao što i drugima predlaže, jer se u Rusiji pojavio mnogo agresivniji indijski soj korone, takozvani delta soj. Potpredsednica vlade Rusije Tatjana Golikova koja je zadužena za kordinaciju  vakcinisanja u zemlji objasnila je da je revakcinaciju posle šest meseci sugerisala i Svetska zdravstvena organizacija.

Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško objasnio je da će se posle stabilizacije situacije u Rusiji i  kad se dostigne kolektivni imunitet građani vakcinisati protiv korone jednom godišnje.

Jedan od  razloga  rapidnog rasta zainteresovanih za vakcinaciju je što vlasnici kompanija insistiraju da se zaposleni vakcinišu. Drugi razlog je što uvođenjem QR kodova oni koji nisu vakcinisani neće moći da ulaze u  restorane, kafiće i na brojne priredbe.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading