NAJVEĆE SILE SVETA DONELE ODLUKU Šta spaja grupu G7 i korna virus, da li je ovo budućnost sveta?
Tanjug/Ap

Lideri Grupe sedam (G7) planiraju da se danas obavežu da će iskoristiti sve svoje resurse kako bi se osiguralo da se situacija izazvana u svetu pandemijom poput kovid 19 nikada ne ponovi.

Drugog dana samita u Kornvolu, na jugozapadu Engleske, oni će potpisati deklaraciju koja navodi niz mera potrebnih da se ovo postigne, a prvi cilj je da se smanji vreme potrebno za razvoj vakcina na manje od 100 dana, prenosi BBC.

Lideri G7 objaviće "Deklaraciju iz Karbis beja" nakon posebnog sastanka danas, kojom će se utvrditi plan sprečavanja bilo kakvog ponavljanja ljudskih i ekonomskih gubitaka koju je prouzrokovao kovid 19.

Deklaracija G7 trebalo bi da predvidi niz konkretnih koraka, koji bi uključivali smanjivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina, tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana, jačanje globalnih nadzornih mreža i kapaciteta genomskog sekvenciranja, kao i podršku reformi i jačanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Očekuje se da deklaracija sadrži i preporuke iz izveštaja grupe međunarodnih eksperata iz raznih ekonomskih oblasti, vlade i naučnih institucija.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus takođe će učestvovati na današnjem zasedanju.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je juče otvorio trodnevni Samit G7 s molbom za borbu protiv globalne nejednakosti, obavezao se da njegova zemlja u narednih godinu dana pokloni više od 100 miliona kovid vakcina siromašnijim zemljama.

Američki predsednik Džozef Bajden obećao je 500 miliona doza vakcina za 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima i Afričku uniju.

Očekuje se da će se države G7 dogovoriti da zajednički obezbede milijardu doza vakcine protiv kovid 19, u pokušaju da okončaju pandemiju tokom 2022. godine.

SZO procenjuje da će za vakcinaciju celog sveta biti potrebno 11 milijardi doza do nivoa od 70 odsto, tačke na kojoj bi prenos virusa mogao biti značajno zaustavljen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading