Kina odobrila vakcinu Sinovak za decu od tri do 17 godina
EPA/ROMAN PILIPEY

Kineska masovna vakcinaciona kampanja, kojom je podeljeno 723,5 miliona doza do 3. juna, važi za osobe starije od 18 godina, preneo je danas Rojters.

Kada će vakcina Sinovak biti odobrena za opštu upotrebu maloletnim licima zavisi od imunizacione strategije zdravstvenih vlasti Kine, dodao je Jin.

On je rekao da maloletnici imaju manji prioritet u vakcinaciji protiv kovid-19, u poređenju sa starijim osobama, koji su u većem riziku da dobiju ozbiljnije simptome ukoliko se zaraze.

Preliminarni rezultati iz prve i druge faze kliničkih testiranja pokazali su da vakcina može da izazove imuni odgovor kod dece od tri do 17 godina, kao i da su neželjene reakcije bile blage.

Državna farmaceutska kuća Sinofarm, koja koristi sličnu tehnologiju kao Sinovak, takođe priprema prijavu za upotrebu vakcine kod mlađih osoba.

Vakcina KanSino Bajolodžiks koristi drugačiju tehnologiju i ušla je u drugu dozu testiranja osoba između šest i 17 godina.

Sinovak je završio fazu dva kliničkog testiranja gde su učesnici dobili i treću, buster dozu, izjavio je Jin.

Kod učesnika vakcine su viđena povećanja od 10 puta u roku od sedam dana, a 20 puta u roku od pola meseca.

Jin je upozorio i da Sinovak mora da završi dugotrajno posmatranje količine antitela pre nego što da preporuku vlastima o tome kada bi treća doza trebalo da se da.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading