PREOKRET: EU uvodi kovid pasoše, Izrael i Britanija odustaju
Foto: Shutterstock

EU je prvog juna pokrenula sistem za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilkom putovanja unutar EU. S druge strane, Izrael, koji je već uveliko sprovodio korišćenje sertifikata, sada odustaje od njih, a po svemu sudeći Britanija će obustaviti svoje slične planove.

Iako će uredba o primeni digitalnih sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja unutar EU, stupiti na snagu 1. jula, već juče je sedam država članica - Bugarska, Češka, Danska, Nemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska - odlučilo da se poveže sa sistemom i započelo izdavanje prvih EU sertifikata.

U Evropskoj komisiji napominju da će se druge zemlje članice postupno, prema sopstveninim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama da se povezuju na zajednički sistem, prenosi Tanjug.

U Briselu najavljuju početak pregovora sa trećim zemljma o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog leta.

Preporuka je da se prihvate sve vakcine odobrene od strane Evropske agencije za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džoson i Džonson) kao i one koje je SZO odobrila za hitnu upotrebu (Sinofarm i Sinovak), a o tome odlučuju pojedinačno zemlje članice u koje se putuje.

Preporuka Evropske komisije je da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata, zemlje članice prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Nosilac potvrde o vakcinaciji mora da je primio sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana pre putovanja.

Britanci odustaju zbog brojnih problema

S druge strane, Velika Britanija je najavila da će odustati od sertifikata.

Planovi da pasoši kovid-19 postanu zakonski uslov za velike događaje propadaju, piše britanski Telegraf.

Zvaničnici koji rade na pregledu sertifikata veruju da nema šanse da se zakon promeni kako bi se naložila njihova upotreba u Velikoj Britaniji.

- Ne radi se tome da je „fino uravnotežen“. To se neće dogoditi. Svi kažu da je mrtvo - rekao je jedan izvor iz britanske vlade.

Dokaz o tome da je neka osoba vakcinisana postao je široko prihvaćen u međunarodnim putovanjima. Budući da ga neke države već sada traže, britanski putnici taj dokaz o vakcinisanju mogu da pribave putem aplikacije Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS).

Međutim, upotreba kovid pasoša znatno je kontroverznija kada su u pitanju putovanja unutar Velike Britanije, pa mnogi kritičari ističu da zahtevanje dokaza o medicinskom stanju/statusu nekog pojedinca otvara ozbiljna etička pitanja.

PREOKRET: EU uvodi kovid pasoše, Izrael i Britanija odustaju

EPA/DUMITRU DORU

 

Čim su počeli malo više da se bave tehničkim i pravnim detaljima uvođenja takvih propusnica, iskrsnuo je niz potencijalnih problema. Za početak, stranci ne bi mogli da koriste aplikaciju NHS-a. Dalje, kod mnogih ljudi postoji opravdan razlog zbog kojih ne mogu da prime vakcinu, poput alergijskih reakcija. Treće, i sami ministri na prethodnim su sastancima kabineta doveli u pitanje opravdanost kovid pasoša iz perspektive javnog zdravlja. Četvrto, nakon što je Britanija daleko odmakla u vakcinisanju svoje populacije (gotovo 58 odsto populacije primilo je barem jednu dozu), brojevi zaraženih i brojevi umrlih poprilično su pali.

Vest iz Britanije stiže dok ministri ispituju podatke kako bi utvrdili da li se ukidanje ograničenja može nastaviti kako je planirano od 21. juna u Engleskoj, kada su se nadali da će javnost moći da se u većem broju vratiti masovnim događajima poput fudbalskih utakmica i koncerata.

Vlada je prvi put izrazila interesovanje za kovid pasoše u februaru, kada je pokrenut pregled njihove moguće upotrebe u zemlji kao deo ponovnog otvaranja zemlje.

Pasoši su odigrali svoju ulogu i sada ih ukidaju u Izraelu

U međuvremenu je i Izrael odustao od korišćenja kovid pasoša, jer su, kako smatraju, nestala potreba za njima.

Nepuna tri meseca nakon što je stupila na snagu, šema sertifikacije vakcinisanih je prvog juna ukinuta, zajedno sa gotovo svim preostalim ograničenjima protiv kovid-19 na javnim mestima.

Izrael je prva zemlja koja je uvela korona sertifikate još u martu. Kafićima, barovima, restoranima, teretanama i predstavama bilo je dozvoljeno da se ponovo otvore za javnost nakon meseci zatvaranja, pod uslovom da primaju samo vakcinisane i one koji su se oporavili od korone. Takozvana zelena propusnica je imala oblik QR koda koji je preuzet od ministarstva zdravlja ili uskladišten u telefonskoj aplikaciji.

Šemi se glasno usprotivila mala manjina, ali većini Izraelaca je samo laknulo što su mogli da se vrate nečemu što se približava normalnosti.

PREOKRET: EU uvodi kovid pasoše, Izrael i Britanija odustaju

EPA/ Ida Marie Odgaard

 

- U stvarnosti, kafići su bili puni dece, jer su se široko ignorisale zelene propusnice. U poslednja tri meseca samo su mi dva puta zatražili da pokažem propusnicu. Nekoliko puta su me pitali da li je imam, ali verovali su mi na reč bez potrebe da pokažem "papire". Sprovođenje pravila o zelenim propusnicama bilo je skoro nikakvo; sve dok su slučajevi korona virusa neprestano padali, nikome to nije smetalo – kaže Arije Kovler, politički analitičar iz Izraela za Spektejtor.

On, međutim, ukazuje na to da su pasoši odigrali svoju privremenu ulogu, a da se zbog velikog broja vakcinisanih i pada broja zaraženih i obolelih, sada za njima gubi potreba.

- Svakako, činilo se da su oni u Izraelu pomogli podsticanju mlađih odraslih da se vakcinišu, znajući da to znači da će moći ponovo da izađu u grad – rekao je on.

Prema Kovlerovim rečima, ovo je dokaz da uvođenje kovid pasoša ili sertifikata neće biti deo društvene kontrole kako su tvrdili neki.

- Ali jednu stvar sada pouzdano znamo: paničari koji su rekli da će potvrde o vakcinama biti neki trajni oblik društvene kontrole nisu bili u pravu. Uvek je trebalo da se koriste kratkoročno i pokazali su se mnogo privremenijim nego što je iko očekivao - zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading