PREOKRET ŠIROM PLANETE Počinje velika istraga o poreklu korona virusa: Moguće da je stvoren u laboratoriji
Alo/ Ilustracija

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) pripremaju predlog za naredne studije o poreklu virusa koji uzrokuje kovid-19, izjavila je danas portparolka te organizacije Fadela Čaib.

SAD su u četvrtak pozvale SZO da sprovede drugu fazu svoje istrage o poreklu, s tim što će nezavisni stručnjaci dobiti puni pristup originalnim podacima i uzorcima u Kini. Velika Britanija je uputila sličan apel, navodi Rojters.

Čaib je na brifingu UN rekla da će stručnjaci pripremiti predlog za generalnog direktora SZO Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, ali da ne postoji utvrđeni rok.

Ranije ove nedelje glavni stručnjak SZO za vanredne situacije Majk Rajan rekao je da će se razgovori sa državama članicama nastaviti narednih nedelja.

Ilustrujući potencijalne opasnosti od regulacije sadržaja vesti na društvenim mrežama, Fejsbuk je u četvrtak ukinuo zabranu postova u kojima se iznose tvrdnje da je kovid-19 stvoren u laboratoriji nakon što je ''Vol strit džurnal'' objavio da su tri člana osoblja Instituta za virusologiju Vuhan lečena u bolnici zbog simptoma sličnih gripu u novembru 2019. godine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

29.05.2021 16:33

Bože kako je ovo smešno, naravno da je stvoren u laboratoriji u Americi pa podmetnuto Kini da oni budu uzrok?!