Poreklo korone leži u rudniku - Ključno je zaražavanje rudara 2012. godine?!
Shutterstock/ creativeneko

 

U Pekingu su sve nervozniji zbog istraživačkih izveštaja medija koji bacaju zrno sumnje na zvanične informacije o pojavljivanju koronavirusa.

"Vol strit žurnal" je u dva teksta otvorio pitanje da li je, možda, virus koji je izazvao globalnu pandemiju ipak pobegao iz laboratorija u Vuhanu gde je globalna zdravstvena kriza počela.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova burno je reagovalo: "SAD neprestano smišlja nedosledne tvrdnje i traži istragu laboratorija u Vuhanu. To u potpunosti pokazuje da neke ljude u SAD-u nije briga za činjenice i istinu".

Poreklo korone leži u rudniku - Ključno je zaražavanje rudara 2012. godine?!

EPA/SEDAT SUNA

 

Potom je Kina zatražila da se istraže rani slučajevi bolesti izazvane koronavirusom u SAD-u.

U prvom od tekstova američkog magazina se navodi da je troje naučnika sa kineskog Instituta za virusologiju u Vuhanu hospitalizovano u novembru 2019. godine, pre nego što je Kina objavila informaciju o izbijanju zaraze. Za izvor su koristili do tada neobjavljen izveštaj američke obaveštajne službe.

Neimenovana portparolka Veća za nacionalnu sigurnost, nije želela da komentariše ovaj izveštaj, ali je rekla da administracija predsednika Bajdena još uvek insistira na "ozbiljnim pitanjima o najranijim danima pandemije, uključujući i njeno poreklo koje se povezuje s Narodnom Republikom Kinom".

SZO je početkom godine konačno poslao tim koji je u Vuhanu trebalo da obavii istragu, ali je tokom rada naišao na niz prepreka.

Poreklo korone leži u rudniku - Ključno je zaražavanje rudara 2012. godine?!

EPA/ROMAN PILIPEY

Tim SZO u Vuhanu

SAD, Norveška, Kanada, Velika Britanija i druge države u martu su izrazili zabrinutost nakon objave izveštaja misije za utvrđivanje činjenica.

Za to imaju niz razloga, među kojima je i pitanje neizveštavanja o slučaju istraživača koji su se razboleli pre 8. decembra 2019. godine kad je, prema tvrdnjama kineske vlade, nesporno otkriven prvi pacijent sa simptomima kovida 19.

Peking je odbio da timu SZO pruži podatke o ranim slučajevima kovida 19, rekao je jedan od istražitelja. O tome je u februaru izvestio Rojters, uz komentar kako bi to moglo zakomplikovati napore da se sazna na koji je način pandemija počela.

Poreklo korone leži u rudniku - Ključno je zaražavanje rudara 2012. godine?!

EPA/ROMAN PILIPEY

Tim SZO u Vuhanu

Tim SZO-a nije dobio na uvid ni osnovne podatke, sigurnosne zapisnike i laboratorijske zapise o radu na koronavirusima šišmiša u Vuhanu.

"Vol strit žurnal" u drugom tekstu navodi da je u aprilu 2012. godine obolelo šest rudara koji su ušli u napušteni rudnik u blizini Vuhana kako bi počistili izmet šišmiša. Svi su imali simptome koji odgovaraju današnjim kliničkim slikama, a trojica su preminula u avgustu.

Istraživači iz Vuhana počeli su rad na virusima iz rudnika i otkrili i do tada nepoznati soj virusa sličnog SARS-u koji je dobio ime RaBtCoV/4991.

On je pokazao da lako može menjati genetički materijal sa sličnim virusima i tako stvarati nove koji bi mogli zaraziti ljude. Istraživanje je vodila dr Ši Zengli koja je rezultate objavila 2016. godine u časopisu "Virologica Sinica", ali nije navela slučajeve bolesnih rudara, nego je spomenula samo napušteni rudnik.

Poreklo korone leži u rudniku - Ključno je zaražavanje rudara 2012. godine?!

Foto: Pixbay

 

U februaru prošle godine je dr Ši u časopisu "Nature" objavila postojanje virusa RaTG13 koji je 96,2 posto genetski identičan virusu SARS-CoV-2.

Nakon toga su naučnici van Kine primetili zapanjujuće sličnosti tog virusa i RaBtCoV/4991. Pod njihovim je pritiskom dr Ši konačno priznala da je reč o istom virusu i ispravila je tekst u časopisu "Nature" dodavši i deo o obolelim rudarima.

U međuvremenu, Kine je onemogućila pristup rudniku, a novinara "Vol strit žurnala", koji se ipak probio policija je ispitivala pet sati, nakon čega su mu izbrisali sve slike iz mobilnog telefona. Sve je više naučnika, pa i onih koji su ranije odbacivali tezu o nekontrolisanom begu virusa iz laboratorija u Vuhanu, koji traže nastavak istrage.

Poreklo korone leži u rudniku - Ključno je zaražavanje rudara 2012. godine?!

EPA

 

Cilj im je, navode, da se sveobuhvatnom istragom uklone nepoznanice i dodatno olakša borba s virusom. Peking je neumoljiv i kako sada stvari stoje, nećemo saznati što se tačno događalo u laboratoriju u Vuhanu. Izveštaj SZO-a iz marta je zaključilo da je virus verojatno prenesen sa šišmiša na čoveka preko druge životinje te da je nekontrolirano curenje iz laboratorija krajnje neverojatan izvor.

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od američkih obavještajnih službi da "udvostruče napore" u istrazi kako bi što prije utvrdili poreklo koronavirusa. Pozvao je na opsežan vladin izveštaj koji uključuje nalaze američkih laboratorija i drugih saveznih agencija o tome je li virus 'procurio' iz laboratorija ili ga je životinja prenela na ljude.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading