DOBRA VEST! SZO: Sve odobrene vakcine su EFIKASNE protiv svih poznatih varijanti virusa
Foto: Shutterstock

- Trenutno, suočeni sa kontinuiranom pretnjom i novom neizvesnošću, moramo da nastavimo da budemo oprezni i da preispitamo ili izbegnemo međunarodna putovanja - rekao je Hans Kluge, director SZO za Evropu, dodajući da bi se „džepovi sve veće transmisije“ na kontinentu mogli brzo proširiti.

Takozvana indijska varijanta, poznata i kao "dupli mutant", koja je možda prenosivija, sada je identifikovana u najmanje 26 od 53 zemlje u evropskom regionu, rekao je Kluge tokom svoje nedeljne konferencije za štampu.

Ali, kako izveštava AFP, rekao je da su odobrene vakcine efikasne protiv novog soja.

- Sve varijante virusa kovid-19 koje su se do sada pojavile reaguju na dostupne, odobrene vakcine - rekao je Kluge, dodajući da se sve verzije kovid-19 mogu kontrolisati istim javnim zdravstvenim i socijalnim merama koje su se koristile do sada.

SZO je, podsetimo, odobrio sve vakcine koje se koriste u Srbiji, jedino je još ruski Sputnjik V u procesu razmatranja.

Do sada je samo 23% ljudi u Evropi primilo dozu vakcine, a samo 11% je dobilo obe doze, rekao je Kluge, upozoravajući građane da nastave da budu oprezni.

- Vakcine mogu biti svetlo na kraju tunela, ali ne možemo biti zaslepljeni tim svetlom - rekao je.

EU potpisala novi ugovor sa Fajzerom, jedino Mađarska odustala

Mađarska je jedina članica Evropske unije koja je odlučila da ne učestvuje u novom ugovoru o vakcinama koji je evropski blok potpisao sa kompanijama "Fajzer" i "Bajontek" o nabavci novih 1,8 miliona doza vakcina protiv kovida-19, izjavio je danas portparol EU.

- Mađarska je odlučila da ne učestvuje u ugovoru sa Fajzerom - dodao je portparol, a prenosi agencija Rojters.

Evropska komisija je ranije danas potvrdila novi ugovor sa pomenute dve farmaceutske kompanije, koji je treći po redu ugovor koji je evropski blok potpisao sa njima.

Dogovorena je potencijalna kupovina do 1,8 milijardi doza vakcina do 2023. godine, nakon 600 miliona doza poručenih u sklopu prethodna dva ugovora.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading