ALKOHOL I VAKCINA: Evo šta će se dogoditi ako popijete čašicu rakije pred vakcinaciju
Alo.rs/ Vladimir Marković

Britanska regulatorna agencija za lekove (MHRA) istraživala je tvrdnje da se alkohol ne sme konzumirati dve nedelje pre vakcinacije protiv koronavirusa, ali i isto toliko vremena nakon pelcovanja, budući da on navodno smanjuje efikasnost vakcine, ali izaziva i niz drugih problema.

Prema navodima Agencije, oni su reagovali nakon niza napisa objavljenih na društvenim mrežama, ali i u medijima, da alkohol ne treba mešati s vakcinom.

- Nema dokaza da alkohol nakon vakcinacije protiv KOVIDA-19 utiče na efikasnost cepiva - objavila je MHRA, a prenosi Večernji list.

Agencija je još navela ni da ništa u informacijama proizvođača vakcina, niti u uputstvima britanske zdravstvene službe (NHS) ne upućuje na takav zaključak.

- Smatra se da je teorija o dve nedelje apstiniranja od alkohola nakon vakcinacije krenula iz Rusije, gde je jedan od funckionera javno upozorio da alkohol može naštetiti sposobnosti organizma da razvije antitela.

Po tom pitanju oglasila se i Ilhem Mesaudi, direktorka Centra za istraživanje virusa na kalifornijskom univerzitetu. Kako je ona istakla, obilna konzumacija alkohola uopšteno narušava imuni sistem i konzumenta čini ranjivim na infekcije, što i te kako ima veze i sa infekcijom koronavirusom.

- Međutim, kod osoba koje alkohol konzumiraju u umerenim količinama, ne postoji nikakav rizik - istakla je Mesaudijeva i pojasnla da se pod umerenom konzumacijom smatraju ne više od dva alkoholna pića dnevno za muškarce i jedno za žene.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI