REGISTROVANE NOVE VARIJANTE OMIKRONA U SRBIJI Doktorka Gligić očekuje skok broja zaraženih
Pink printskrin

Nove podvarijante odgovorne su za porast broj inficiranih u celoj Evropu, posebno u Portugalu, Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Grčkoj, Danskoj, Holandiji, ali i SAD, Australiji. U mnogim zemljama postale su dominantne.

Virusolozi kažu da je u toku prirodno prokužavanje, da aktuelne podvarijante imaju sposobnost da zaobiđu postojeći imunitet koji je stečen vakcinacijom ili zaražavanjem, ali da je dobro što te podvarijante omikrona daju blažu kliničku sliku, manje je pacijenata na bolničkom lečenju, manje ih je na raspiratoru i umrlih.

Srbija je već došla do 960 zaraženih na dnevnom nivou i već naredne nedelje se može očekivati da broj zaraženih bude četvorocifren, piše Euronews.

Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut saopštio je da se оčеkuје pоstеpеni pоrаst brоја оbоlеlih bеz nаglih skоkоvа. Navode da je prisutna omikron vаriјаntа SARS-CoV-2 virusа i svе njеgоvе subvаriјаntе.

U toku prirodno prokužavanje

Virusolog Ana Gligić pojašnjava za Euronews Srbija da ranije stečena antitela imaju manji procenat zaštite od novih podvarijanti i da će se u narednom periodu povećavati broj zaraženih.

Dodaje da je u toku prirodno prokužavanje, da većina građana i ne zna da je zaražena jer nemaju izraženu kliničku sliku bolesti.

"To je dobro, jer je virus dodatno oslabio, pa daje lakšu kliničku sliku. Kod većine prođe kao kijavica. Da nema testiranja ne bi ni znali da imamo taj problem. A zašto je važno prokužavanje? Korone ćemo se rešiti samo kada napravimo dobar imuni zid među stanovništvom koji joj neće dozvoliti da se dalje prenosi", pojasnila je ona.

Bez obzira na to što nove podvarijante daju blažu kliničku sliku Gligić kaže da treba uvek biti oprezan, da se sa virusom "ne treba igrati".

Na bolničkom lečenju 110 pacijenata

Trenutno je na bolničkom lečenju u Srbiji 110 pacijenata, od toga 30 pacijenata smešteno je u kovid bolnici Batajnica. Direktorka te ustanove dr Tatjana Adžić Vukičević kaže da nema pacijenata sa teškom kliničkom slikom. Ona je poručila da je situacija potpuno mirna i stabilna i da nema mesta nikakvoj panici.

"Kapacitet bolnice je negde oko 1.000 postelja, a trenutno koristimo dve jedinice poluintenzivnog lečenja i jednu intenzivnog lečenja. Imamo samo jednog intubiranog pacijenta. Dakle, situacija je potpino stabilna i mirna, nema mesta nikakvoj panici", kaže dr Adžić.

Navela je da je kod svih ovih pacijenata u pitanju omikron varijanta virusa, koja daje blage kliničke slike, a mali broj građana, kaže dr Adžić, ima povišenu telesnu temperaturu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading