KORONA JE PROŠLOST Amerikanci ukinuli preporuku da se ne putuje u Srbiju i još 90 država
Foto: Shutterstock

Među zemljama i regionima, koji su sa najvišeg četvrtog spušteni na treći nivo (visokog rizika), su Srbija i Crna Gora, preneo je Glas Amerike.

Nevakcinisanim građanima i dalje se savetuje da ne putuju u zemlje koje su na trećem nivou.

"Ako imate oslabljeni imuni sistem ili ste u povećanoj opasnosti od teških bolesti, čak i ako ste vakcinisani protiv Kovida 19, razgovarajte sa vašim lekarom o rizicima i razmotrite da odložite put u ovu destinaciju. Čak i ako ste vakcinisani i dalje možete da budete u opasnosti da se zarazite i da prenosite Kovid 19", navodi se, između ostalog, u preporukama za Srbiju i Crnu Goru.

Među zemljama, za koje je ukinuto upozorenje su i Velika Britanija, Francuska, Izrael, Turska, Australija, Grčka, Hongkong, Italija, Japan, Južna Koreja, Španija i Rusija.

Američke zdravstvene vlasti su prošle nedelje saopštile da će preispitati preporuke za putovanja i da će upozorenje najvišeg, četvrtog nivoa, izdavati u specijalnim okolnostima, kao što je brzi rast broja slučajeva ili ekstremno visok broj zaraženih.

U međuvremenu federalni sudija na Floridi poništio je uredbu o obaveznom nošenju maski u avionima i drugom javnom saobraćaju.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su nedavno produžili uredbu o nošenju maski do 3. maja, da bi osigurali više vremena da se prouči podvarijanta omikrona BA.2 koja je sada odgovorna za ogromnu većinu slučajeva u SAD.

Komentari (0)

Loading