DR TIODOROVIĆ OTKRIVA Ko i kada treba da primi četvrtu dozu vakcine
TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC

Dok situacija sa novozaraženima korona virusom iz dana u dan varira, stručnjaci napominju da nas najverovatnije čeka mirno proleće i leto. Ipak, mnoge buni jedno pitanje: da li primiti četvrtu dozu vakcine ili sačekati jesen koja možda donosi novi talas?

Vakcinacija četvrtom dozom u Srbiji je počela, a lekari ističu da ona nije neophodna svima. Kako objašnjavaju, ovu dozu vakcine trebalo bi da prime stariji ljudi, hronični bolesnici, lekari, ali i svi oni koji rade u kolektivima.

Drugi buster mogu primiti svi koji su stariji od 18 godina i kojima je prošlo pet meseci od treće doze, a epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović  otkriva ko treba da primi četvrtu dozu.

"Svi koji su do sada primili četvrtu dozu, možemo reći da su oni dobro postupili. Dakle, oni su zaštićeni sledećih šest meseci od moguće pojave ovih dosadašnjih tipova ili sojeva kovida. Ali sada, forsirati u aprilu ili maju mesecu četvrtu dozu za svakoga, tu nema mnogo opravdanja, iz više razloga", kaže dr Tiodorović i objašnjava:

"Dva su osnovna, trend je opadajući i prisutan je svuda u svetu, pa i kod nas. To znači, jedino oni koji su teški bolesnici sa imunodeficijencijom, kod njih ima rezona za četvrtu dozu, na šta će ih verovatno upozoriti i lekar koji ih vodi. Zavisno od oboljenja, tu bi moglo da ima nekog opravdanja. Ostalima u ovom momentu nije nužno jer znamo da je u fokusu ona osetljiva grupa", kaže profesor Tiodorović.

DR TIODOROVIĆ OTKRIVA Ko i kada treba da primi četvrtu dozu vakcine

Jutjub/K1 Televizija

 

Kako objašnjava profesor, najvažnije je pratiti da li se događa mutacija kovida i prilagoditi vakcine novim sojevima kako bi bile efikasnije.

"Smatram da je mnogo važnije šta će uraditi proizvođači vakcina do jeseni. Može se, dakle, očekivati da će oni u skladu sa dominirajućim sojem moći kao kod gripa, kao što se pravi sezonska vakcina, da naprave novu vakcinu koji ćemo svi primiti. Lakše je sada svakako, ali pošto je ovo uzročnik koji je pokazao neke osobine apsolutno nezabeležene u medicini, mislim na veliki broj mutacija, onda je to izuzetan zadatak. Ne može se očekivati da će oni to tek tako to da reše, ali kažem to je jedini ispravan način da ih prilagode i da to ide na jesen", dodaje profesor Tiodorović.

Oni koji nisu vakcinisani, u svakom momentu su kandidati za vakcinu, jer do jeseni moći će da prime i novu, ali takođe i oni koji su primili do sada četiri, kada prođe šest meseci, najverovatnije će moći da se vakcinišu i narednom dozom.

"Svako ko je primio sada vakcinu, na jesen može primiti narednu dozu, jer će proći šest meseci sigurno i imati vremena za novu vakcinu. To će zapravo, biti početak, jer će to biti nova vakcina", zaključuje profesor Tidorović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading